MMF: U avgustu milijarda evra

Krajem septembra Vlada Srbije bi s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) mogla da potpiše aranžman iz predostrožnosti vredan milijardu evra.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 27.05.2011.

09:41

Default images

šef Misije MMF-a u Srbiji Albert Jeger rekao je da se o detaljima još pregovara, ali da će najverovatnije aranžman trajati godinu i po i da će novac srpskim vlastima, pre svega Narodnoj banci Srbije, biti dostupan krajem septembra, napominjući da će biti korišćen samo u slučaju pogoršane ekonomske situacije, odnosno ako se "materijalizuju" neki od rizika koje je označio MMF.

"Suština aranžmana će biti da, ako se rizici materijalizuju, vlasti mogu da povuku novac. To će biti mehanizam osiguranja. Grubo rečeno, ideja je da pokrijemo sledeću godinu i budžet za 2013. godinu, što znači da će trajati oko godinu i po", rekao je Jeger u intervjuu za novi broj "Ekonomista" koji izlazi u četvrtak, 2. juna.

Jeger je istakao da rizika ima mnogo te da potiču pre svega iz problema u zoni evra.

"To su periferni rizici, naročito kad je reč o Grčkoj, budući da ima nekoliko grčkih banaka u Srbiji, pa ima scenarija s prelivanjem problema na srpsku ekonomiju. To je jedan od rizika", kazao je Jeger.

Osim toga, uvek postoji rizik da izvoz neće rasti koliko je projektovao MMF, odnosno da neće biti dovoljne tražnje za srpskim proizvodima, da cene nafte, hrane ili drugih roba na međunarodnom tržištu ne budu u projektovanim granicama ili da treba više resursa, što bi uticalo na uvoz, te, na kraju, da dotok kapitala bude manji od projektovanog ili se može dogoditi kombinacija ovih rizika, zaključio je Jeger u intervjuu za "Ekonomist".
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić potvrdio je da će misija MMF-a ponovo doći u avgustu kada će se razgovarati o uslovnom aranžmanu.

On je objasnio da je ideja da Srbija samo u slučaju velike krize i preke potrebe ima pristup određenim sredstvima, koje će MMF staviti na raspolaganje u slučaju da su nam potrebna kako bi odbranili makroekonomsku stabilnost.

Ćirić je istakao da je za Srbiju važno da ima ovaj mehanizam i podsetio na prednosti koje smo imali zahvaljujući prethodnom aranžmanu.
On je naveo i primer Bečke inicijative koja je sklopljena zahvaljujući aranžmanu sa MMF-om, koji je podrazumevao da nivo kreditne izloženosti banaka bude isti kao i pre krize.

Ministar ekonomije je kazao da aranžman sa MMF-om služi kao pokazatelj da Srbija ima stabilno poslovno okruženje za investiranje i stabilnu makroekonomsku situaciju. Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović izjavila je da je sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) usaglašeno da se više budžetskog novca troši na velike infrastrukturne projekte.

Ona je navela da su se MMF i njen kabinet složili da ta sredstava treba da budu definisana u određenom procentu u odnosu na ukupan budžet i da je sa MMF-om usaglašeno da ta sredstva ne predstavljaju potrošnju, nego upravo mogućnost za brzi razvoj privrede i samim tim za bolje punjenje budžeta.

Kalanović je rekla i da je usaglašen prelazak sa godišnjeg na programsko finansiranje.

Time je rešen jedan od problema - to što je ostajao nepotrošen deo novca koji nije mogao da bude prebačen na neki drugi projekat, zbog godišnjeg plana potrošnje sredstava za velike projekte.

Na sastanku premijera Srbije Mirka Cvetkovića sa misijom MMF-a koju predvodi Albert Jeger ocenjeno je, kako je navedeno, da rezultati u 2011. godini pokazuju da se fiskalna politika u Srbiji sprovodi u skladu sa dogovorenim okvirima.

U jednoj od izjava novinarima ove nedelje premijer Cvetković je rekao da, imajući u vidu da Srbija nije povukla sva sredstva iz prethodnog stend baj aranžmana, našoj zemlji sada nije potreban dodatni novac od MMF-a, ali nam je potrebna ekspertiza te finansijske institucije.

Misija MMF, koja u Beogradu boravi od 18. maja, imala je brojne razgovore s najvišim predstavnicima države Srbije, kao i na nivou tehničkih eksperata. U razgovorima sa članovima Vlade premijera Cvetkovića potvrđen je zajednički stav da je Srbiji potreban novi aranžman iz predostrožnosti, sa ciljem da se nastave započete reforme u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: