Opozicija: Država ne štiti građane

Država predloženim zakonima iz oblasti finansija onemogućava konkurenciju na tržištu finansijskog kapitala, smatraju opozicione stranke.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2011.

19:25

Default images

Poslanici Srpske napredne stranke (SNS), Srpske radikalne stranke (SRS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) su, u raspravi o amandmanima na set finansijskih zakona, ocenili da država ne štiti interese građana i da bi na tržištu finansijskog kapitala trebalo da postoji otvorena tržišna utakmica, ali da se ta oblast u Srbiji ne može unaprediti prepisivanjem evropskih direktiva.

Poslanici DSS zatražili su amandmanom da se minimalni iznos novčanog dela osnivačkog kapitala davaoca lizinga smanji sa pet na tri miliona evra, što vlada nije prihvatila.

Oni su ocenili da je iznos od pet miliona evra za osnivanje privrednog društva previsok i da će onemogućiti konkurenciju na tržištu, što, kako su naveli, država i želi kako bi "uspeli samo oni koji su bliski vladajućim strankama".

I poslanici SRS naveli su da bi na tržištu finansijskog kapitala trebalo da postoji otvorena tržišna utakmica, kako bi građani i privrednici dobili najbolje usluge. Oni su ocenili da država želi da smanji broj pružalaca tih finansijskih usluga kako bi zaštitila "one koji im već pružaju logističku podršku".

Oni su kazali da je ekonomska i privredna klima u Srbiji takva da investicioni fondovi ne mogu da dobiju značaj koji im je neophodan.

Radikali su ocenili da se oblast tržišta kapitala u Srbiji ne može unaprediti prepisivanjem evropskih direktiva i naveli da država nema odgovarajuću politiku za podsticaj izvoza.

Poslanici SNS kazali su da u Srbiji nema dovoljno kapaciteta za štednju koja bi bila uložena u investicione fondove, navodeći da država, kroz velike poreske olakšice fondovima, šalje poruku da se ulaže u banke i fondove, a ne u proizvodnju.

Naprednjaci su ocenili i da je jedini način izlaska iz ekonomske krize subvencionisanje privrede i poljoprivrede, dok se, kako su naveli, država samo zadužuje da bi pokrila deficit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: