Niski udarci "komšija" na našu robu

Srpske kompanije godinama ukazuju na neravnopravan položaj i saplitanja na koja nailaze u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je naše tržište otvoreno za sve.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.03.2011.

00:05

Default images

Kompanija Jafa iz Crvenke povukla je sa tržišta Slovenije i Hrvatske seriju „jafa" keksa za koju su u tim zemljama tvrdili da ima neispravnu ambalažu.

Ovim potezom, faktički u znak protesta, na koji je srpska kompanija bila prinuđena, svojevrsni trgovinski rat Slovenije i Hrvatske protiv Srbije dobio je novo poglavlje.

Već dugo ovdašnje firme ukazuju na izrazito neravnopravan položaj i saplitanje u tim zemljama, dok s druge strane kompanije iz Slovenije i Hrvatske imaju u Srbiji tretman na kojem bi im pozavidele i mnoge domaće firme. Kompanija Jafa saopštila je da su se nalazi koji su joj predočeni posle februarske odluke slovenačke inspekcije da zabrani prodaju jedne serije „jafa" keksa, a pokazivali su povećan stepen materija benzofenon i 4-metilbenzofenon odnosili isključivo na štampu spoljnog dela ambalaže, pa nikada nisu mogli da ugroze sam proizvod.

"Iskreno se nadamo da ova vrsta kontrole sprovedena nad našom ambalažom najpre u Sloveniji, a potom i u Hrvatskoj nije namenjena samo najpopularnijem srpskom brendu u ovim zemljama", piše u saopštenju.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović pozdravio je protest kompanije Jafa i podsetio da ovo nije prvi put da države regiona ruše popularne srpske brendove.

"Tako su jula 2007. godine Hrvati u biskvitu 'mančmelou' navodno pronašli salmonelu pa je i taj slatkiš povučen sa tržišta. Sa njom se tada solidarisala Slovenija, a Hrvatska joj sada vraća uslugu", podseća Papović.

Prema njegovim rečima, megabrendovi iz Srbije oduvek su bili na meti niskih udaraca, a srpske kompanije ne mogu da se probiju na njihova tržišta. "Izbrojte koliko naših firmi radi u Sloveniji. Jedna ruka je dovoljna", kaže Papović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: