Hrvati i Srbi zajedno do tržišta

Srpski i hrvatski privrednici treba zajedno da nastupe na trećim tržištima, kaže hrvatski amabasador u Beogradu Željko Kuprešak.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 15.12.2010.

15:22

Default images

On je danas posetio Jagodinu sa delegaciojom trinaest hrvatskih privrednika, zainteresovanih za ulaganje u jagodinsku industrijsku zonu.

"Pozivam srpske i hrvatske privrednike da zajednički nastupe na trećim tržištima, jer ni Hrvatska ni Srbija same nemaju kapacitete da podmire tržišta trećeg sveta i zato bi zajednički nastup bio u interesu i Hrvatske i Srbije", kaže ambasador Hrvatske.

"Prošlost nam je bila turbulentna i ružna, koja se ne može zaboraviti, ali se u njoj ne može živeti i ne možemo se boriti za bolju prošlost. Devedesetih godina je ekonomska razmena između Hrvatske i Srbije bila tri milijarde dolara, a sada je utrostrucena", rekao je Kuprešak.

On je podsetio da su Hrvatska i Srbija davedesetih godina, kada su bile u zajedničkoj državi, imale ekonomsku razmenu od tri milijarde dolara i da su ulaganja Hrvatske u Srbiju, u "posljednjih 20 godina oko 500 miliona evra.

"Ja pozivam privrednike iz Srbije da dođu u Hrvatsku i da na licu mesta vide gde bi imali interes da investiraju. Predlažem da srpski privrednici posete možda najrazvijeni deo Hrvatske, a to je severni deo, konkretno Varaždin", rekao je Kuprešak.

On je ocenio da će se obostranim investiranjem još više stabilizovati ekonomska i politička situacija dve zemlje i preporučio Bjelovarsku i Varaždinsku regiju za investiranje privrednika iz Srbije.

Snaženjem privredne saradnje dve zemlje rade za dobrobit Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, istakao je Kuprešak i dodao da su ekonomska i politička saradnja "naša evropska budućnost".

"Hrvatska sa velikom pažnjom prati približavanje Srbije Evropskoj uniji i pomoći će "savetima bilo dobrim bilo lošim koje smo mi osetili na koži", zaključio je Kuprešak.
Sastanku hrvatskih i srpskih privrednika prisustvovao je i gradonacelnik Jagodine Dragan Marković Palma.

Pozdravljajući goste, gradonačlenik Jagodine Dragan Marković Palma je istakao da su dva predsednika Srbije Boris Tadić i Hrvatske Ivo Josipović "utrli put saradnje i na nama privrednicima je da ih sledimo".

"Pare nisu obojene, nema ljubavi u ekonomiji, postoji obostran interes", rekao je Marković i naglasio da Srbija želi da sarađuje sa Hrvatskom, u kojoj ima svoje poslovne partnere.

"Srbija želi da sarađuje sa Hrvatskom i mi prihvatamo poziv ambasadora Kuprešaka i uskoro ćemo napraviti jednu privednu delegaciju koja će posetiti Hrvatsku, u cilju uspostavljanja saradnje i otvaranja novih radnih mesta, koja su potrebna i Srbiji i Hrvatskoj", rekao je Marković.

Političari i jedne i druge zemlje su za saradenju i istakao je Marković i dodao da u Srbiji postoji stabilnost za ulaganja, a ekonomska kriza i u Srbiji i u Hrvatski se samo radom mogu prevazići.

Prilikom posete Industrijskoj zoni, površine 150 hektara kraj koridora 10, Marković je naveo da je tu za investitore sve besplatno, a jedini uslov je zaposljenje 23 radnika po hektaru.

Gradonačelnik Jagodine je predložio da u Hrvatskoj budu prioritet proizvodi iz Srbije, koji se ne proizvode u Hrvatskoj i da u Srbiji budu prioritet proizvodi iz Hrvatske, koji se ne proizvode u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

5 h

Podeli: