Dinkić: Siromašni još siromašniji

Jedino Beograd ima BDP po glavi stanovnika veći od republičkog proseka, dok svi ostali delovi zemlje imaju ispodprosečni BDP, kaže Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.11.2010.

15:13

Default images

"U Srbiji postoji potpuno asimetričan centralizovan sistem. Taj model dovodi do toga da bogati vremenom postaju još bogatiji, dok siromašni nastavljaju da siromaše", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, Srbiji su potrebna tri nivoa vlasti - centralni, regionalni i lokalni, ali se to još uvek nije dogodilo zato što bi se "ukinuo politički monopol na centralnom nivou vlasti".

"Decentralizacija Srbije bi donela direktne izbore na svim mestima gde je to moguće, a to bi izabranim osobama donelo mnogo veću nezavisnost i smanjenje negativne selekcije koja je sada prisutna", rekao je Dinkić.

Na okruglom stolu "Ko je za regione" Dinkić je rekao da je analiza Republičkog zavoda za statistiku pokazala da je BDP Beograda prošle godine iznosio 7.260 evra po stanovniku dok je u Vojvodini bruto domaći proizvod bio 3.850 evra, a u istočnoj i južnoj Srbiji oko 2.500 evra po stanovniku.

Prema tim podacima, Vojvodina je prošle godine imala BDP za pet odsto manji od republičkog proseka, a ostali delovi Srbije imali su BDP 30 do 40 odsto ispod proseka.
On se založio za ustavne promene koje bi, pored Vojvodine i Beograda, predvidele još pet regiona u Srbiji, koji bi poput Pokrajine i glavnog grada dobili svoje skupštine.

"Regioni bi imali i svoje predstavničko telo pri Skupštini Srbije, a Veće regiona ne bi imalo ulogu drugog skupštinskog doma, već bi dobilo mogućnost da stavlja veto ili daje inicijative za propise koji se tiču regiona", kazao je lider URS-a.

Dodao je da ovaj koncept neće imati smisla ukoliko se u Srbji ne uspostavi i finansijski sistem koji bi to podržao, a to podrazumeva vraćanje imovine lokalnim samoupravama i promenu načina raspodele poreza na plate.

"Devedeset odsto poreza na plate trebalo bi da ostane lokalnim samoupravama, a samo deset odsto trebalo bi da pripadne državi. Trenutno lokalne samouprave dobijaju 40 odsto, a ostatak ide državi, dok Vojvodina, kao jedini priznati region, ne dobija ništa i to bi trebalo promeniti", rekao je Dinkić.

Okrugli sto organizovala je Koalicija za decentralizaciju Srbije, koju čini pet nevladinih organizacija. Skup je podržala beogradska kancelarija Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: