Srbija

Utorak, 20.07.2010.

00:09

Svi bi hteli državni posao i platu

Javna preduzeća izvor su sigurnosti radnog mesta i zarade kao što je to slučaj bio decenijama unazad, pokazuju rezultati ankete lista Blic.

Izvor: Blic

Default images

Na pitanje „Koja je kompanija u Srbiji za vas najpoželjnija za rad?“ najviše čitalaca odgovorilo je da je to Telekom Srbija.

Nakon Telekoma sledi Elektroprivreda Srbije. Kada su u pitanju privatne firme, prednjači farmaceutski gigant Hemofarm Štada, a dobro se kotiraju Telenor, Vip mobajl i Koka-Kola.

U uslovima kada je biti zaposlen postala privilegija a plata sa kojom može da se živi ceo mesec lutrija, građani smatraju da je u državnim firmama najbolje raditi jer su tu sigurna radna mesta, a plate redovne. Čak i nije važna konkretna firma, dokle god je državna, jer tamo i dalje važi "radio ne radio, svira ti radio".

Mnogi bi sebe vrlo rado videli u državnoj administraciji, a jedno od mesta gde bi se rado zaposlio veliki broj građana jeste srpsko zakonodavno telo, odnosno Skupština Republike Srbije.
Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da želja za radom u javnom preduzeću proizilazi iz procene troškova i dobiti.

"Tako za javna preduzeća važi shvatanje - 'Dobro, nemam veliku platu, ali imam dosta slobodnog vremena za razliku od privatne firme'. Takođe, i sigurnost je ovde bitna jer se u državnom preduzeću dobija odmah stalno zaposlenje. Mi u suštini nismo skloni radu i preduzetništvu. Jedino je pitanje šta je starije - kokoška ili jaje, odnosno da li mi stvarno nemamo preduzetnički duh ili je sistem ovakav kakav je uništio preduzetništvo u nama", kaže on.

I Aleksandar Stevanović slaže se da je građanima sigurnost posla na prvom mestu.

"To nije rasprostranjeno samo u Srbiji. Traži se posao gde je manji obim rada, a kod nas u javnim preduzećima većinom ni plata nije tako mala. Tako da ako ljudi mogu da biraju, izabraće tako nešto", ističe Stevanović.

Kada su u pitanju neki drugi parametri, kao što su mogućnost napredovanja i radno okruženje, u prvi plan izbijaju privatne kompanije. Tako bi veliki broj anketiranih voleo da ima radnu knjižicu u vršačkom Hemofarmu, ali ne zaostaju ni dva operatora mobilne telefonije kod nas - Telenor i Vip mobajl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: