Svet 0

13.05.2024.

16:32

Predstavljeno 56 novih projekata: Najviše ulažu Majkrosoft i Amazon

Francuska je je na nedavno završenom poslovnom samitu u Versaju "Izaberite Francusku" prikupila rekordnih 15 milijardi evra stranih investicija,

Izvor: Tanjug

Predstavljeno 56 novih projekata: Najviše ulažu Majkrosoft i Amazon
Epa,JAKUB KAMINSKI

Podeli:

Danas je predstavljeno 56 novih poslovnih projekata u zemlji, dvostruko više nego nakon samita u 2023.

Više od šest milijardi evra će biti usmereno u razvoj veštačke inteligencije (AI), skoro pet milijardi evra u projekte dekarbonizacije, dok će milijarda evra biti uložena u farmaceutsku industriju, prenosi Figaro.

"To je više od tračka nade, to je veliki uspeh", izjavio je francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer.

Najveću investiciju u Francusku je najavila američka tehnološka korporacija Majkrosoft i ona će iznositi više od četiri milijarde evra do kraja 2027. Majkrosoft će ovim sredstavima obučavati Francuze da koriste AI veštine, izgraditi najmoderniju infrastrukturu u toj zemlji i podržati lokalne startap kompanije. Pored toga, Majkrosoft želi da proširi kapacitete svoja dva centra podataka u Francuskoj, kao i da izgradi treći centar u francuskom regionu Miluz.

Američki div onlajn trgovine Amazon objavio je da će uložiti 1,2 milijarde evra u svoje francuske operacije i stvoriti više od 3.000 stalnih radnih mesta u toj zemlji. Nove investicije se odnose na razvoj infrastukture računarstva u oblaku (klaudu) Amazonovog odeljenja AWS, posebno u oblasti generativne veštačke inteligencije (AI), ali novac će biti uložen i u infrastukturu za dostavu paketa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Svet

"Momentalno povećanje plata za 17 odsto"

Izvršni direktor avio-kompanije Amerikan erlajns (American Airlines) ponudio je stjuardesama momentalno povećanje plata za 17 odsto nakon što pregovori dve strane nisu doneli sporazum i uvećali izglede za pokretanje štrajka.

8:03

6.6.2024.

1 d

Region

Kupljen aerodrom: Evo ko je novi vlasnik

Mađarska državna kompanija Korvinus (Corvinus Zrt) i francuski koinvestitor Vansi (Vinci Airports) kupili su aerodrom Budimpešta od dosadašnjeg glavnog akcionara Avialijens (AviAlliance) i manjinskih akcionara, navodi se u saopštenju kompanije Avialljens.

7:18

7.6.2024.

7 h

Podeli: