Vozovi po Srbiji juriće 160 na sat

Srbija bi prema usvojenom Transport master planu u svoju železničku mrežu do 2027. godine trebalo da uloži 7,446 milijardi evra, a vozovi će ići i 160 na sat.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.06.2010.

00:05

Default images

Od toga, na investicije odlazi 5,1 milijarda, a ostatak od 2,346 milijardi planiran je za održavanje srpskih pruga.

Inače, prema oceni stručnjaka u najvažniji železnički pravac, Koridor 10, koji bi trebalo da bude osposobljen za brzine od 160 kilometara na sat, utrošiće se 3,5 milijardi evra. To znači, dvokolosečnu i elektrificiranu prugu duž cele trase.

Na listi projekta prvo mesto zauzima izgradnja drugog koloseka na deonici Stara Pazova - Subotica. Master plan predviđa i modernizaciju deonica Velika Plana - Stalać, Đunis - Trupale, Stara Pazova - Šid. Drugi kolosek gradiće se i od Resnika do Velike Plane, od Stalaća do Đunisa, od Niša do Preševa i od Niša do Dimitrovgrada. Regionalne pruge povratiće projektovanu brzinu, a izgradiće se konačno i deonica Valjevo - Loznica. Barska pruga biće osposobljena za brzine od 120 kilometara na sat, a istom brzinom saobraćaće vozovi i na delu od Beograda do Vršca. Realizacija ovog master plana, koji mnogi ocenjuju kao spisak lepih želja, moguća je samo ako država obezbedi finansiranje iz pretpristupnih fondova EU, kredita i republičkog budžeta.

Na nekim projektima Železnice Srbije već rade. Tako je obezbeđen kredit Evropske investicione banke od 80 miliona evra za modernizaciju 93 kilometra pruge na Koridoru 10. Reč je o deonicama Batajnica - Golubinci, Ćele Kula-Staničenje, i Gilje - Ćuprija - Paraćin.

U modernizaciju pruge Batajnica - Golubinci, uključujući i izgradnju nove pruge duge sedam i po kilometara između Stare Pazove i Golubinaca, uloženo je 33 miliona evra. Modernizacija te pruge završena je krajem prošle godine i ova deonica prva je u Srbiji kojom vozovi mogu da saobraćaju brzinom od 160 kilometara na sat. U ovoj godini Železnice očekuju dalju realizaciju kredita i početak radova na deonicama Gilje - Paraćin i Ćele Kula - Staničenje.

U 2011. godini plan Železnica Srbije je da obezbedi zajam Evropske banke za obnovu i razvoj od 100 miliona evra. Deo, od 35 miliona evra biće iskorišćen za nabavku kolosečnog materijala, pa će se broj laganih vožnji prepoloviti. Preostalih 65 miliona evra biće iskorišćeno za nabavku elektro lokomotiva.Od Evropske investicione banke srpske železnice planiraju da pozajme 150 miliona evra i taj novac namenjen je za modernizaciju i izgradnju dvokolosečne pruge na relaciji Stara Pazova - Novi Sad, za brzine do 160 kilometara na sat.

Vlada Nemačke daće 45 miliona evra za modernizaciju i elektrifikaciju pruge Pančevo - Vršac - državna granica. Od Češke eksportne banke očekuje se zajam od 120 miliona evra za prugu Niš - Dimitrovgrad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

179 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: