NBS prodala 40 miliona evra

Narodna banka Srbije (NBS) prodala je 40 miliona evra da bi sprečila prekomerene promene deviznog kursa, koji se zadržao na 102,04 dinara za evro.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 20.05.2010.

17:17

Default images

U toku ove nedelje NBS je prodala 180 miliona evra na deviznom tržištu, a od početka godine ukupno 836,5 miliona evra.

Dinar je i danas, treći dan za redom, nastavio da slabi prema evru i to za 25 para ili 0,25 odsto, tako da je zvanični srednji kurs 101,7099 dinara za evro, što je nova rekordno niska vrednost domaće valute prema evru.

Guverner Narodne banke Srbije u ostavci Radovan Jelašić izrazio je zabrinutost zbog pada vrednosti dinara u odnosu na evro u poslednjih nekoliko dana i ukazao da kurs dinara utiče na osnovni cilj NBS-a, a to je postizanje i održavanje stabilnosti cena.

Bajec: Pozitivna ocena MMF-a mogla bi da umiri kurs

Ukoliko Srbija dobije pozitivnu ocenu od MMF-a, to će značiti podršku njenoj ekonomskoj politici, i ta ocena će delovati na kurs dinara umirujuće, rekao je Bajec.

Bajec, koji je i ekonomski savetnik u kabinetu premijera Mirka Cvektovića je ocenio i da kurs dinara do kraja godine ne bi trebalo značajnije da pada u odnosu na evro, ukazujući da je kurs odraz trenutne snage privrede Srbije, njenog izvoza i stanja platnog deficita.

"Budimo realni. Dinar jača u meri u kojoj jača srpska privreda, njen izvoz, u kojoj se smanjuje platni deficit", naglasio je on u izjavi novinarima.

Uspešno okončanje četvrte revizije stend - baj aranžmana sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF), takodje će delovati stabilizirajuće na kurs dinara, bez obzira da li će Srbija povući novu tranšu aranžmana sa Fondom ili ne, kazao je Bajec, koji je i član Ekonomskog saveta premijera Srbije.

On je pozdravio odluke Narodne banke Srbije koja je donela niz mera ove godine kao što su smanjenje referentne kamate i obavezne rezerve banaka kako bi ojačala poverenje u dinar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: