Uskoro i optužnica protiv Davinića?

Bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić do 21. maja biće optužen zbog sklapanja ugovora o iznajmljivanju špijunskog satelita od izraelskog preduzeća „Imidžset“.

Srbija

Izvor: Beta, Blic

Četvrtak, 13.05.2010.

01:27

Default images

„U Višem tužilaštvu u Beogradu smatraju da imaju dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Davinića zbog sklapanja ugovora o kupovini špijunskog satelita. Optužnica će biti podneta do 21. maja“, kaže izvor Blica blizak istrazi.

Dušica Ristić, portparolka Višeg suda, potvrdila je da je saslušano desetak svedoka i osumnjičeni Davinić. Među saslušanima su, piše Politika, i bivši načelnik Generalštaba Dragan Paskaš, direktor Jugoimporta i više oficira zaduženih za nabavke vojne opreme i naoružanja.

„Ispitani su o okolnostima, procedurama, ovlašćenjima i načinu zaključenja spornog ugovora o kupovini satelita. Pribavljena je sva pisana dokumentacija, sa oznakom državne tajne, koju je predložilo tužilaštvo“, kaže Ristić.

Šutanovac: Kompenzacija za satelit?

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je kazao agenciji Beta da je za njega neočekivan epilog pred sudom u Londonu, o takozvanoj aferi „satelit“. „Očekujem da će republičko javno pravobranilaštvo naći način da se odgovori na ozbiljne teškoće u kojima se nalazimo“, rekao je Šutanovac.

Upitan o eventualnoj kompenzaciji sa Izraelom, kome Srbija po pravosnažnoj arbitraži treba da isplati 36 miliona evra po ugovoru potpisanom 2005. godine, ministar je rekao da je to pitanje koje će i on postaviti.

"Važno je reći da bilo koje opterećenje po tom ugovoru neće ići na račun budžeta Ministarstva odbrane jer mi u tom poslu poravnanja, odnosno zastupanja u Londonu nismo učestvovali. Videću tokom ove nedelje šta će se desiti sa tim ugovorom", rekao je Šutanovac.

Vlada pokušava da smanji sumu za naplatu

Kako saznaje Blic, Vlada Srbije pregovarala je sa izraelskom firmom i očekuje se da će suma od 36 miliona evra, koliko je sud presudio, biti umanjena. Međutim, da je srpsko pravosuđe ranijih godina bilo efikasnije i da je Davinić optužen pre ili tokom arbitraže u Parizu, građani Srbije ne bi plaćali višemilionsku sumu.

Najjednostavnije objašnjeno - da je Davinićev ugovor označen kao korupcionaški, Srbija bi imala nepobitni argument u sporu. Sada optužnica protiv Davinića, međutim, neće pomoći u međunarodnom postupku arbitraže, koji je Srbija izgubila, ali će biti pokazatelj da se makar jedna afera završila u skladu sa zakonom.

„Da je optužnica bila podignuta dok je trajao postupak arbitraže, Srbija je mogla da ukaže na korupcionaške poslove, što bi znatno poboljšalo njen pravni položaj i verovatno bilo odlučujuće za presudu u njenu korist“, kaže izvor Blica.

Vrhovni sud Srbije saopštio je 16. aprila 2009. godine da je odredio sprovođenje istrage, a Davinić je osumnjičen da je zloupotrebom položaja izraelskoj firmi pribavio korist sklapanjem ugovora o korišćenju satelita u vrednosti od gotovo 45 miliona evra. Istraga je okončana 6. maja ove godine, predmet je dostavljen tužilaštvu koje treba da donese odluku u roku od 15 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

6 h

Podeli: