Turci žele Jat, odluka do 20.12.

“Turkiš erlajns” je najozbiljniji kandidat za strateškog partnera Jata, kaže Srđan Radovanović, generalni direktor srpske aviokompanije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 27.11.2009.

00:31

Default images

On kaže da se „turski avioprevoznik zainteresovan za bilo koji oblik strateškog partnerstva sa Jatom - dokapitalizacija, akvizicija, ’džoint venčer’. Sve mogućnosti su u igri, a odluka bi mogla da bude doneta do 20. decembra“.

„Zamenik generalnog direktora Jata sastao se sa članom Upravnog odbora ’Turkiš erlajnsa’. Prema informacijama, koje su mi prenete sa tog sastanka mislim da možemo da se nadamo saradnji sa ovom kompanijom. Naravno, mi smo tu samo animator, a odluka je na Vladi Srbije, koja treba da odradi kompletan posao“, kaže direktor Jata.

„Očekujemo da će UO ’Turkiš erlajnza’ doneti odluku do 20. decembra i tada ćemo znati ima li prostora za strateško partnerstvo“, kaže Radovanović i navodi da kolege iz Turske impresionira ne samo položaj baznog aerodroma već ljudski potencijal Jata.
„Najveća prednost Jata je naših 150 obučenih pilota s velikim iskustvom i na tome nam zavide mnoge kompanije“ ističe Radovanović. On objašnjava da je “Turkiš je preuzeo ’BH erlajns’ ali u BiH imaju kadrovskih teškoća, jer pilote moraju da obučavaju u Istanbulu. I nama strateško partnerstvo sa ’Turkiš erlajnzom, koji je velika i zaista ozbiljna aviokompanija, odgovara“.

„Za razliku od ostalih aviokompanija koje trpe gubitke i smanjuju broj zaposlenih, Turkiš posluje pozitivno, povećava broj radnika“, kaže direktor Jata i dodaje da „njihova flota sada ima 127 aviona, a naručili su još sto. Oni su sjajni. Takođe, ’Turkiš erlajns’ je sa nemačkom Lufthansom u ’Star alijansi, a geografski mi smo na pola puta od Frankfurta do Istanbula“.

Na pitanje ima li i drugih zainteresovanih kompanija za strateško partnerstvo sa Jatom, Radovanović odgovara pozitivno, ali ističe da je ta priča “mršavija” u odnosu na ”Turkiš erlajns”.

U Jatu su bili predstavnici grčke Marfin grupe ali njihov motiv bilo je prvenstveno finansiranje nabavke goriva, dakle od svih tema koje smo pokrenuli 80 odsto se odnosilo na kerozin, a 20 na moguće partnerstvo“, kaže Radovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: