Srbija

Četvrtak, 27.08.2009.

09:03

Otpisan dug Kosova od 550 mil. $

Svetska banka otpisala je Srbiji oko 550 miliona dolara spoljnog duga Kosova, a iz Prištine najavljuju da će sami nastaviti da servisiraju preostali deo duga.

Izvor: B92

Default images

Srbija je još pre godinu dana od Svetske banke zatražila da je oslobodi plaćanja "kosovskog duga", jer naši poreski organi ne ubiraju fiskalne prihode na toj teritoriji. Otpisivanjem i ovog dela dugovanja Pariskom i Londonskom klubu poverlica dug Kosova sveo se na 630 miliona dolara.

Vest o otpisu duga, međutim, Prištinu koja je krajem juna postala član MMF-a i Svetske banke nije zatekla nespremnu. Direktor Kancelarije za međunarodne odnose Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju navodi za B 92 da će Kosovo već od septembra početi sa izmirivanje duga

"Nije više problem novca, vi znate da budžet Kosova ima novca koji nije iskorišćen. Ima novac od Pošte i telekomunikacije, ima od procesa privatizacije, ima od penzionog fonda, a plus to svake godine se nađe i suficit, pa prema tome ja mislim da će to biti najmanji problem."

"Jedini je problem u tome da se zna tačan iznos, koji je to iznos koji treba platiti i na koji način, koje su otplatne rate da se podmiri taj dug. Mislim da će Vlada uz pritisak svetske organizacije, sigurno ubrzo izaći sa konkretnim predlogom kako to treba sve uraditi", kaže Grdalija.

Činjenicu da ne mora da plaća 550 milona dolara Svetkoj banci, ministar ekonomije Mlađan Dinkić vidi kao mogućnost da Srbija smanji svoju zaduženost u inostranstvu, a višak novca koji preostane nakon otpisivanja duga mogao bi da se, smatra ministar upotrebi za pomoć kosovskim Srbima.
Takvu mogućnost kosovski Srbi sa oduševljenjem pozdravljaju, a jedna od njihovih prestavnica Rada Trajković tvrdi i da taj novac treba iskoristiti, ne kao socijalnu pomoć Srbima, već za ekonomski oporavak srpskih sredina na Kosovu.

"Ukoliko bi država deo novca uložila u nešto što ne bi bila socijala to bi bilo za nas od značaja, jer dosta je više da se Kosovo izdržava kroz socijalne projekte i programe, koji izazivaju više sukobljavanje nego suštinski rešavanje naše egzistencije, jer prosto ljudi koji ne rade, izmedju sebe onda samo gledaju u to koliko je ko novca dobio.Zato treba ulagati u nešto što je mala i srednja preduzeća i stvaranje ustvari mogućnosti da Srbi počnu da žive od onoga što su uradili", ocenjuje Trajkovićeva.

Ekonomista Mladjan Kovačević navodi da bi Srbija taj novac ipak trebalo da iskoristi za servisiranje spoljnjeg duga koji je sve veći.

"Problem nastaje što će iduće godine iznos sredstava za servisiranje spoljnog duga biti znatno veći nego ove godine. Po dva osnova – prvo što se to povećava samo po sebi, a drugo što ćemo preneti veliki deo tog servisiranja, koje nećemo ove godine obaviti. Tako da će iduće godine biti potrebno obezbediti znatno veća sredstva za servisiranje spoljnog duga, te pare treba, po mom mišljenu, pre, pošto nećemo ove godine plaćati deo tog duga, čuvati za iduću godinu", smatra Kovačević.

Spoljni dug Kosova iznosio 2001. godine 1,76 milijardi dolara. Svetska banka ranije je otpisala 500 miliona dolara, a Vlada Srbije platila je deo duga od 130 miliona iako nije imala prihode sa tog dela teritorije. Jučerašnjim otpisom od 550 miliona dolara ukupan dug Kosova sveo se na 630 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: