Slobodna trgovina i sa Belorusijom

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Belorusijom trebalo bi da bude potpisan početkom aprila, najavio je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 04.03.2009.

08:25

Default images

Premijer je kazao je to dogovoreno na neformalnom sastanku sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, koji se odmara na Kopaoniku, gde boravi i državni vrh Srbije i privrednici povodom Biznis foruma.

Cvetković je kazao da bi srpsku delegaciju koja će posetiti Minsk trebalo da predvodi potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, a u delegaciji će biti i grupa privrednika.

"Zadaci delegacije bi bili da se formalno potpiše sporazum o slobodnoj trgovini koji je tehnički dogovoren i da se uspostave kontakti između privrednika, koji bi razmatrali projekte koje bi realizovali u budućnosti", naveo je premijer.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da će taj sporazum omogućiti izvoz robe iz Srbije u Belorusiju bez carine. Vlada ima takvu strategiju da sporazume o slobodnoj trgovini potpiše sa što više zemalja, kazao je on i dodao da takav sporazum imamo sa EU, državama u okruženju (CEFTA) i Rusijom, a vode se i pregovori sa Turskom.

Sporazum sa Turskom trebalo bi da bude nešto drugačiji, jer bi se proizvodi iz Srbije odmah izvozili bez carine u Tursku, a iz te zemlje bi izvoz robe u našu zemlju imao postepeno oslobađanje od carina. Dinkić je najavio da će se uskoro voditi pregovori sa Iranom o određenim preferencijalima u trgovini dve zemlje.

"Naša strategija je da dok ne uđemo u EU, budemo najatraktivnija zemlja za ulaganje u proizvodnju radi izvoza na treća tržišta", istakao je Dinkić.

Inače, ukupna robna razmena Srbije i Belorusije u 2008. godini bila je 48,78 miliona dolara. Srbija je u prošloj godini u Belorusiju izvezla robe u vrednosti od 15,73 miliona dolara ili za oko 23 odsto više nego 2007. godine, dok je za 9,5 odsto uvezla manje roba.

To znači da se u trgovini sa Belorusijom i dalje beleži negativni saldo i to ovaj put u visini od 17,32 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: