Atek tražio da plati samo deo novca

Austrijska kompanija Atek zatražila je od Agencije za privatizaciju da joj se odobri da danas uplati samo deo novca za RTB.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.04.2008.

15:42

Default images

Kompanija Atek tražila je da joj se odobri da odmah uplati iznos kupoprodajne cene od 230 miliona dolara za RTB Bor i priloži garanciju za dobro izvršenje posla u iznosu od 60 miliona dolara, a da joj se za preostali deo sume odobri rok od 60 dana.

"Čekamo odgovor od Agencije. U zavisnosti od toga da li će odgovor biti pozitivan ili negativan, javnosti ćemo se obratiti saopštenjem", naglasili su u ranije u Ateku. Inače, mediji su danas preneli da Atek ima problema da obezbedi novac od Dojče banke, zbog političke situacije u Srbiji, i da će tražiti produžetak roka do okončanja parlamentarnih izbora u Srbiji.

Atek je prvu ratu od 150 miliona dolara, kako je to predvidela Agencija za privatizaciju, uplatio u roku, a rok za uplatu drugog dela od 316 miliona dolara ističe danas u ponoć. "Ukoliko ne dođe do zatvaranja finansijske transakcije sa prvorangiranim ponuđačem, Agencija će pokrenuti proceduru za početak pregovora sa drugoplasiranim ponuđačem na tenderu", dodaje se u saopštenju Agencije.

Prvobitni rok biznismenu Mirku Kovaču, koji je vlasnik Ateka iz Beča, bio je 22. februar, do kada je trebalo da uplati ugovorenu kupoprodajnu cenu 466 miliona dolara. Rok je zatim produžen, da bi Kovač sredinom marta poručio da je Atek spremio novac da isplati kupovinu imovine RTB uzimanjem kredita jedne austrijske banke.

Prvi tender za prodaju borskog kombinata bakra poništen je u aprilu prošle godine, nakon što prvoplasirani ponuđač rumunski Kuprom, ni u dodatnom roku nije dostavio bankarsku garanciju za kupovinu RTB, po ugovorenoj ceni od 400 miliona dolara.

Na tom tenderu prijavili su se ruska firma SMR koja posluje u sastavu "Bejzik elementa", vlasništvo ruskog magnata Olega Deripaske i austrijska kompanija Atek. Najbolju ponudu za kapital od 466 miliona dolara dao je Atek, 466 miliona dolara, dok je ruski SMR ponudio 370 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: