Ukinut bonus za zaposlene u JP

Zaposleni u javnim preduzećima neće moći da dobiju bonus umesto besplatnih akcija, kaže Božidar Đelić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2007.

18:41

Default images

Vicepremijer Srbije Božidar Đelić rekao je da je Vlada Srbije prihvatila zahtev sindikata javnih preduzeća kojim se iz predloga zakona o besplatnoj podeli akcija izbacuje mogućnost da zaposleni dobiju bonus umesto akcija.

"U odnosu na raniji predlog izmenjeno je i to da radnici javnih preduzeća koji su dobili akcije u privatizaciji bilo kog drugog drštvenog preduzeća mogu da dobiju akcije i u javnim preduzećima", kazao je on u Skupštini Srbije.

Đelić je obrazlažući Predlog zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, rekao da će oko četiri miliona građana moći da računa na besplatne akcije šest javnih preduzeća.

Predlogom zakona je predviđeno da građani dobiju 15 odsto akcija u Naftnoj industriji Srbije, Elektroprivredi Srbije, Telekomu, Aerodromu 'Nikola Tesla', Jat ervejzu i fabrici lekova Galenika, a zaposleni u javnim preduzećima dobiće 200 evra akcija po godini radnog staža na procenjenu vrednost preduzeća pre privatizacije.

"Tim zakonom se obezbeđuje pravičnost za građame koji do sada nisu ni na koji način stekli akcije u privatizaciji, a izlaskom akcija javnih preduzeća obezbeđuju se uspešnije restrukturiranje i podstiče razvoj finansijskog tržišta u Srbiji", ocenio je Đelić.

Kako je naglasio, građani neće moći da prodaju ili poklanjaju akcije do šest meseci posle izlaska tih preduzeća na berzu, da se ne bi nekome omogućila koncentracija vlasništva u tim kompanijama.

Đelić je naveo da će punoletni građani akcije dobiti potpuno besplatno i da neće na njih plaćati porez dok će zaposleni u javnim preduzećima, plaćati porez na kapitalnu dobit.

Svi građani Srbije, istakao je, koji su postali punoletni do 31. 12. 2007. godine, a ispunjavaju uslov da su zaključno sa 30. junom 2007. godine upisani u knjige državljana dobiće pođedanku vrednost akcija bez obzira na godine ili radni staž.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

7 h

Podeli: