Ulje poskupljuje za 20 odsto

Proizvodjačke cene jestivog ulja biće od ponedeljka, 19. novembra, povećane za 20 odsto i iznosiće oko 105 dinara po litru.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.11.2007.

16:19

Default images

Predstavnici najvećih uljara u Srbiji kažu da će od trgovaca zavisiti koliko i kada će ta životna namirnica poskupeti u prodavnicama.

Osnovni razlozi za poskupljenje ulja je povećanje cena suncokreta i drugih uljarica koje su, zbog suše i manje zasejanih površina, ove jeseni plaćane duplo više nego lane, rekao je direktor prodaje u zrenjaninskom "Dijamantu" Sima Vuković.

On je istakao da je sadašnja fabrička cena litra "Dijamantovog" jestivog ulja 87,6 dok je u prodavnicama od 91 do 95 dinara i napomenuo da bi, u zavisnosti od trgovačkih marži, nova maloprodajna cena mogla da bude izmedju 110 i 112 dinara.

Direktor sirovinskog sektora zrenjaninske uljare Georgije Dujin je istakao da je poljoprivrednicima na početku ovogodišnje žetve plaćano 22 dinara za kilogram suncokreta dok je na kraju otkupna cena dostigla čak 28 dinara, što je za oko 10 dinara više nego lane.

Slične su računice i u ostalim velikim uljarama tako da će i ulje "Vitala", "Sunca", "Viktorija ojla" i "Banata", od ponedeljka biti skuplje za otprilike isti procenat iako, kako su istakli, medju njima nije bilo nikakvog dogovora o poskupljenju. Na konstataciju da je letos sa ministrom trgovine Predragom Bubalom dogovoreno da se do kraja godine ne podižu cene ulju, predstavnik vrbaskog "Vitala" Rajko Čavorović je rekao da je u tom razgovoru uslov bio da otkupne cene ne idu iznad 20 do 22 dinara za kilogram suncokreta.

Direktor fabrike ulja "Viktorija ojl" iz Šida Nikola Vujačić je naglasio da srpske uljare najskuplje plaćaju sirovinu u okruženju i dodao da bi država morala da im pomogne kao što se to radi svugde u svetu.

Ulje je roba kao i svaka druga i ne bi smelo da bude socijalna kategorija, istakao je on i dodao da bi se prilikom formiranja krajnje cene trebalo ozbiljnije pozabaviti trgovačkim maržama.

Vlasnik uljare "Banat" u Novoj Crnji Aleksa Janičić smatra da država, preko robnih rezervi, ovoga puta neće intervenisati i podseća da su proizvodjači dužni da u slučaju promene cena svojim proizvodima o tome obaveste trgovce od 15 do 30 dana unapred.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: