Srbija

Petak, 28.03.2008.

11:28

Koncesija čeka novu Vladu?

"Dogovorili smo se da pokušamo da produžimo ugovor, da bude neki period da će ugovor mirovati do sledeće Vlade", kaže Velimir Ilić.

Izvor: B92

Default images

Ministar za infrastrukturu kaže da bi "sledeća Vlada trebalo da odluči da li će uvesti koncesionara u posao, pošto su oni doneli garancije da su sredstva obezbedili za ovu godinu i garanciju banke, da će banka od ove godine pratiti posao i dati sve potrebne garancije za kompletnu investiciju".

On objašnjava da se radi o "periodu za koji je potrebno da koncesionari odrade dokumentaciju i ovih 90 dana njima ništa ne bi značilo. Znači, ne bi mogli da rade, sezona bi prolazila, a Dojče banka ne bi mogla da za celu investiciju završi garancije za tri meseca jer je to kratak period, s tim što dolaze godišnji odmori".

Iako ministar Velimir Ilić tvrdi kako je već postignut dogovor da ceo posao miruje do konstituisanja novog kabineta, u DS-u ne kažu direktno da li se sa tim slažu. Demokrate ipak navode da Ilićevu izjavu vide kao saglasnost stranaka tehničke Vlade da projekat o izgradnji autoputa Horgoš-Požega nije mrtav, ali i dalje očekuju sednicu Vlade na kojoj bi odluke biti ozvaničene.

Novinar magazina “Ekonomist” Biljana Korica ocenila je za B92 da nije jasno po kom bi pravnom osnovu konzorcijumu “Alpina i Por” vlada uopšte mogla da da dodatno vreme za dostavljanje bankarskih garancija.

“Ja pretpostavljam da će obe strane, potpisnice ovog Ugovora, naći neko pravno objašnjenje odlaganja početka primene ovog ugovora, u krajnjoj liniji, bar aneksa uz ovaj Ugovor ima već dovoljno, pa moće još jedan. Kao što je uostalom i do juče predlog da koncesionar do kraja ove godine sam preuzme finansiranje izgradnje i davanje garancije za prvu godinu radova bilo objašnjeno pojedinim delovima ugovora, i pojedinim stavkama iz tog ugovora”, smatra Korica.

Predstavnici konzorcijuma "Por“ i „Alpina", koncesionara za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, i "Dojče banke" prihvatili su, navodno, na sastanku sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem u Beogradu, da se za 90 dana produži rok u kojem bi trebalo da obezbede finansiranje izgradnje autoputa.

Zastupnik Vlade Srbije u koncesiji za autoput Horgoš-Požega Mihajlo Marković je, međutim, izjavio da su pregovori sa koncesionarom još u toku.

"Pregovori sa predstavnicima konzorcijuma "Alpina" i "Por" još traju i za sada nije izvesno da li će i kakav dogovor biti postignut", rekao je Marković, koji je državni sekretar u Ministarstvu infrastrukture i negirao informacije da je koncesionar pristao na produženje roka za početak radova, koji su, prema Ugovoru o koncesiji, predvidjeni za 1. april.

Kako saznaje B92, očekuje se stav Demokratske stranke Srbije i premijera Vojislava Koštunice, koji je izjavio da će biti razmotren svaki predlog da Srbija između dve mogućnosti izabere pravu i dobije autoput Horgoš-Požega.

Koštunica kaže da nije dobio formalni predlog ni od potpredsednika vlade Božidara Đelića ni od ministra ekonomije Mlađana Dinkića o zakazivanju sednice vlade, na kojoj bi bio produžen rok koncesionaru za 90 dana da zaokruži finansijsku konstrukciju. "Vlada Srbije nije kozačka skupština. Kada dobijemo zvanični predlog razgovaraćemo", poručio je Koštunica.

On je naglasio da je zaprepašćen načinom na koji je razgovarano na vladi i, kako je kazao, lošom, "štetočinskom i destruktivnom odlukom" koja je doneta većinom glasova ministara DS i G17 plus.
Dolazak predstavnika koncesionara i Dojče banke usledio je posle odluke vlade da odbaci predlog Ministratsva infrastrukture da se koncesionaru učini ustupak i dozvoli da izgradnju autoputa počnu sopstvenim novcem, jer nisu obezbedili kredit, ni bankarsku garanciju.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ocenio je povodom inicijative premijeru za zakazivanje sednice vlade, da je 90 dana dovoljan rok da se sa koncesionarom ispregovaraju svi finansijski i tehnički uslovi za početak gradnje autoputa Horgoš-Požega.

Vicepremijer je naglasio da pitanje koncesije za izgradnju te saobraćajnice nije političko, već ekonomsko pitanje, "koje neki pokušaju da zloupotrebe u predizborne svrhe". Prema njegovim rečima, produženje roka je ugovorom moguće, jer je to stvar dogovora obe strane.

Ukoliko se premijer Vojislav Koštunica do 31. marta u ponoć ne prihvati tu inicijativu Demokratske stranke i G17 plus, tender će propasti, rekao je Đelić.

Podsetimo, Vlada je na sednici u četvrtak većinom glasova odbacila predlog Ministarstva za infrastrukturu o započinjanju radova na izgradnji autoputa Horgoš-Požega, a premijer nije prihvatio da na glasanje stavi predlog ministara iz Demokratske stranke i G17 Plus o davanju dodatnog roka konzorcijumu Por i Alpina od 90 dana da obezbedi novac.

Ako bi se postigao dogovor o održavanju telefonske sednice Vlade, ona bi morala biti održana do 31. marta, jer tada ističe rok koncesionaru za zatvaranje finansijske konstrukcije i obezbeđenja finansiranja posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

12 h

Podeli: