Svet 0

01.06.2024.

19:33

Francuska poručila: Želimo mir za sve

Francuski predsednik Emanuel Makron podržao je američki predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze, rekavši da radi sa francuskim partnerima u tom regionu na kako bi se obezbedili ''mir i bezbednost za sve''.

Izvor: Tanjug

Francuska poručila: Želimo mir za sve
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

Na mreži Iks je poručio da se radi na ''oslobađanju talaca, trajnom prekidu vatre u cilju rada na miru i napretku u rešenju o dve države''.

Predsednik SAD Džozef Bajden je ranije danas rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest sedmica i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika, navodi AP.

Tela ubijenih talaca bi bila vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze na 600 kamiona dnevno kojima bi bio dozvoljen ulazak u Pojas Gaze.

Druga faza bi uključivala oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući vojnike muškarce, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Treća faza bi uključivala poziv na početak velike obnove Pojasa Gaze. Izraelski predsednik Benjamin Netanijahu je, uprkos tome, poručio da neće biti trajnog primirja dok ne uništi Hamas.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: