Srbija

Utorak, 19.10.2010.

11:28

Cvetković: Bolji smo od regiona

Premijer Mirko Cvetković ocenio je da su niske plate u Srbiji posledica razvijenosti države i niskog ukupnog dohotka zemlje.

Izvor: B92, Beta

Default images

Cvetković je istakao da Srbija ne može da se poredi sa zemljama koje imaju veći bruto domaći proizvod, već sa državama poput Bugarske i Makedonije, čije su privrede na sličnom nivou razvijenosti.

Imajući u vidu da je pad privrednog rasta u 2009. bio između 2,7 i 2,8 odsto, on je naveo da sa rastom BDP-a u ovoj godini od 1,5 odsto, Srbija još ne bi došla do nivoa rasta koji je imala pre krize.

On je naveo da je u periodu krize, za razliku od regiona, "Srbija imala više nego dvostruko manji pad bruto domaćeg proizvoda". "Srbija ove godine ima pozitivne stope rasta za razliku od regiona, gde se očekuje minus i u ovoj godini", rekao je Cvetković.

Govoreći o prognozama za 2011. godinu, premijer je naveo da će, prema zvaničnim prognozama, Srbija sledeće godine imati rast bruto domaćeg proizvoda u iznosu od tri odsto.

"Imali smo pad u 2009. godini koji je iznosio 2,8 odsto. Sa rastom od 1,5 do dva odsto u ovoj godini, još se nalazimo na nivou koji je ispod nivoa iz 2008. godine. Tek u narednoj godini možemo da očekujemo da dostignemo nivo standarda iz pretkriznog perioda", rekao je Cvetković.

"Ako BDP bude veći od 1,5 odsto, bićemo u prilici da korigujemo prognoze. Trenutno su prognoze da bi sledeće godine BDP bio oko tri odsto", rekao je predsednik srpske vlade.
On je kazao da su početkom godine zabeleženi prvi znaci oporavka Srbije od ekonomske krize i da je postepeno tokom godine poboljšavan položaj industrije. Premijer je naveo da je pad dinara ublažio pad industrijske proizvodnje i da su izvoznici iskoristili slabljenje domaće valute, tako da je izvoz do početka godine povećan oko 20 odsto. Cvetković je kazao da vlada radi na novom modelu rasta koji će biti zasnovan na povećanju izvoza, kapitalnih investicija i privlačenju stranih investitora. "Budžet će biti modifikovan tako da se povećaju kapitalne investicije, pre svega u infrastrukturu i to ne samo u autoputeve, već i u železnicu, energetiku i informacione tehnologije", kazao je Cvetković.

On je dodao da je novi model rasta baziran i na privlačenju investicija, a ukupne investicije bi trebalo da se povećavaju za 10 odsto godišnje. Ako napravimo takav model u narednih 10 godina možemo očekivati povratak na visoke stope rasta i taj rast biće baziran na mnogo solidnijim osnovama nego pre krize, istakao je Cvetković.

"Primenom novog modela rasta Srbija će za desetak godina imati BDP po stanovniku od 8.000 evra i za 430.000 veći broj zaposlenih", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: