Srbija

Subota, 14.06.2014.

12:15

Kako se Thomy preselio u Srbiju

Posle značajnih investicija stvorili su se uslovi da se prošle godine celokupna proizvodnja Thomy majoneza preseli iz Poljske u Srbiju.

Izvor: B92, Vesna Bjelić

Default images

Danas, iz te fabrike u našoj zemlji, proizvod polako osvaja svet.

Thomy brend potiče iz Švajcarske, a osnovao ga je 1930. godine Fritz Thomi-Schaada. Deo Nestle porodice postaje 1971. godine, a proizvodnja Thomy majoneza u Surčinu je zapravo bila u razmatranju još onda kada je Nestle posmatrao akviziciju nekadašnje fabrike začina i kulinarskih proizvoda "Centroproizvoda".

Na pitanje zašto je baš Srbija bila idelano mesto za njihovu investiciju, kažu da su želeli da osnaže postojeće proizvodne linije i da unaprede postrojenja kako bi održali najviše proizvodne standarde, kao i da obogate regionalni asortiman proizvoda za šta im je naša zemlja pružila odgovarajuće uslove.

"Uzimajuci u obzir celokupan broj prodatih Thomy majoneza na području bivše Jugoslavije, fabrika u Surčinu je za nas bila odlična prilika da razvijemo portfolio proizvoda koji su proizvedeni baš u Srbiji. Dobri uslovi i praksa u proizvodnji su bili jedan od ključnih elemenata za moguć transfer proizvodnje u fabriku u Surčinu", kažu iz kompanije Nestle za B92.

Najveci obim proizvodnje koji je izmešten u fabriku u Surčinu se zapravo proizvodio u kulinarskoj fabrici u Poljskoj. U Decembru 2011. godine kompanija je počela da razmatra uspostavljanja ove proizvodnje.

"U junu 2012. godine smo pripremili biznis plan i odmah dobili pristanak iz centrale da krenemo da naručujemo opremu. Devet meseci kasnije, uspostavljen je kompletno nov pogon za proizvodnju majoneza i počela je proizvodnja u fabrici u Surčinu", kažu u Nestleu.

Thomy majonez se sada izvozi na tržišta zemalja bivše Jugoslavije. Od Hrvatske do Makedonije. Plan je da se proizvod plasira i na ostala tržišta Evrope gde se bude ukazala potreba, kao i da se prošii proizvodnja u Srbiji.

Trenutno, u pogonu u Surčinu se proizvodi više od 1,600 tona Thomy majoneza godišnje , uključujuci lokalnu prodaju i izvoz. To je oko 400 litara na svakih dvadset minuta. Inače, tehnika pravljenja ovog majoneza slična je onoj u domaćoj radinosti. S tim što umesto ruku, velika mašina radi posao u najnovijem pogonu.

Kompanija "Nestle" prisutna je u Srbiji od 2005. godine. U regionu zapošljava 950 ljudi, od toga 722 u Srbiji gde ima dve fabrike. Ove nedelje, kompanija je otvorila u Surčinu pogon za prečišćavanje tehnoloških i sanitarnih otpadnih voda, u koji je investirala 1,2 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: