Srbija

Četvrtak, 05.06.2014.

10:27

Ne sme Južni tok da nam bude jedini

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović smatra da Srbija mora da misli o tome da obezbedi sebi još jedan pravac dotoka gasa, pored Južnog toka.

Izvor: B92

Default images

Govoreći u Kažiprstu o energetskoj situaciji, krizi u Ukrajini i odluci EK o Južnom toku, bivša ministarka energetike je rekla da je za Srbiju najvažnija energetska bezbednost.

"I pre nego što je nastala kriza sa Ukrajinom mi smo radili na tome. Hitno moramo da mislimo o tome da imamo i Južni tok i Niš-Dimitrovgrad", kaže ministarka Mihajlović.

Na pitanje da li baš zbog takvih razmišljanja i ocene da nije "proruski čovek" nije više na čelu nekadašnjeg resora, ona odgovara:

"To nije pitanje za mene. Ali, ja sam prosrpski čovek. Radim ono što mislim da je najbolje za svoju zemlju, zato i govorim o tome da je potrebno da obezbedimo energetsku bezbednost. Možda će doći zima u kojoj neće biti dovoljno gasa zbog situacije u Ukrajini", kaže ona.

Ministarka kaže da je Srbija okrenuta ka Evropskoj uniji, da je članica Energetske zajednice jugoistočne Evrope, da usklađuje svoje zakone sa evropskim i da je praktično jednom nogom energetski već u EU.

Govoreći o situaciji u EPS-u i navodima o sukobu u samom vrhu preduzeća, kao i o ocenama da je u pitanju politički rivalitet između SPS i SNS, ministarka saobraćaja kaže:

"Ne gledam na to kao na sukob SNS i SPS. Moram da kažem da je napad na Nadzorni odbor napad na državu i na nezavisnost institucija."

Problem predstavlja i osiguranje u energetskom sistemu, što je posebne posledice ostavilo na "Kolubaru", čiji su kopovi trenutno potopljeni.

"Bilo je ozbiljnih problema. Potrebno je dobiti odgovore i iz 2012. godine, ali i pre 2012. i zašto nešto nije osigurano od poplava, zašto su raspisivani, pa poništavani tenderi i zašto je van zakona o javnim nabavkama biran AMSS. Tužilaštu smo poslali sve informacije dok sam ja bila na čelu ministarstva", kaže Zorana Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Region

Kupljen aerodrom: Evo ko je novi vlasnik

Mađarska državna kompanija Korvinus (Corvinus Zrt) i francuski koinvestitor Vansi (Vinci Airports) kupili su aerodrom Budimpešta od dosadašnjeg glavnog akcionara Avialijens (AviAlliance) i manjinskih akcionara, navodi se u saopštenju kompanije Avialljens.

7:18

7.6.2024.

1 d

Srbija

Nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 199 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 189 dinara.

10:11

7.6.2024.

1 d

Podeli: