Srbija

Ponedeljak, 04.03.2013.

14:40

Potpisano: Stiže 21 putnički voz

Ugovor o nabavci 21 novog elektromotornog putničkog voza potpisan je danas između Železnice Srbije i švajcarske kompanije Štadler Busnang.

Izvor: Tanjug

Default images

Ugovor vredan 99 miliona evra potpisali su generalni direktor "Železnice Srbije", Dragoljub Simonović, i podpredsednik za marketing i prodaju Štadlera, Peter Jenelten.

Simonović je na konferenciji za novinare najavio da će prvi novi elektromotorni voz u Srbiju biti isporučen 29. septembra naredne godine, dok će poslednji stići krajem avgusta 2015. godine.

"Kapacitet voza je 464 putnika, od čega su 234 mesta namenjena za sedenje, što je veliki napredak u odnosu na postojeće vozove koje 'Železnice' poseduju", rekao je Simonović.

On je dodao da će novopristgli vozovi biti osposobljeni za brzinu od 160 kilometara na sat, i da su uglavnom namenjeni za regionalni putnički železnički saobraćaj.

Osim 21 novog voza, ugovorom je predvidjeno da srpskim železnicama bude isporučena oprema, rezervni delovi, specijalni alati, potrošni materijal i tehnička dokumentacija. Takodje švajcarska kompanija se obavezala da će obučiti i osposobiti osoblje koje će upravljati novim garniturama i raditi na njihovom održavanju.

Simonović je podestio i da su ovom prilikom "Železnice" relizovale tendersku proceduru za nabavku novih vozova, zbog čijeg kašnjenja su u periodi od prethodnog rukovodstva bile plaćene velike kazne i provizije.

"Novo rukovodstvo je uspelo da za samo dva meseca realizuje kreditni aranžman, koje prethodno nije uspelo u periodu od tri godine, i zbog čega su 'Železnice' platile Evropskoj banci za obnovu i razvoj penale od oko dva miliona evra", rekao je Simonović.
Maketa novog voza predstavljena danas u Beogradu (Beta)
"Štadler će Srbiji isporučiti vozove koji se najbolje prodaju, jer do sada je u Evropi isporučeno 890 vozova ovog tipa u 13 zemalja", istakao je Jenelten.

Novi elektromotorni vozovi imaće najsavremeniju opremu, GPS sistem, RDU uredjaj, siste za informisanje putnika, auto stop uredjaj, klima uredjaje kao i toalete univerzalnog tipa i ulaznu rampu za invalidska kolica.

Srpske železnice nove vozove nabavljaju zahvaljujući sredstvima iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, u okviru projekta "Obnove železnice III".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: