Rusi ljuti, ignorišu svaki poziv BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sa predstavnicima Uprave za zaštitu zdravlja bilja sastaće se sa ambasadorom Rusije u BiH

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.08.2016.

12:18

Rusi ljuti, ignorišu svaki poziv BiH
Foto: Thinkstock

Sastanak sa ruskim ambasadorom Petrom Ivancovim je zakazan povodom ruske odluke da zabrani uvoz proizvoda iz BiH.

Rusija je značajan spoljnotrgovinski partner za BiH te bi zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda u tu zemlju izuzetno negativno uticala na privredu naše zemlje.

Pre nekoliko dana zvaničnike BiH je iznenadila vest da je Rusija donela odluku o privremenoj zabrani uvoza proizvoda iz ove zemlje, zbog nepostojanja jedinstvenog državnog sistema kontrole proizvoda, ali i zbog straha da roba koju izvoze u Rusiju ima poreklo iz nekih drugih zemalja.

"Danas ćemo održati sastanak sa ambasadorom Rusije u BiH o ovoj temi. U međuvremenu smo poslali poziv ruskim inspektorima da dođu da posete naše proizvodne pogone. Poziv smo im slali i prošlog meseca, ali do danas nismo dobili odgovor. U narednom periodu očekujemo da ćemo rešiti ovu situaciju", kazao je za Klix.ba ministar Šarović.

BiH je u toku prošle godine povećala izvoz u Rusiju, naročito jabuka i krušaka, kojih je ukupno izvezeno 16.000 tona, a u prvih šest meseci ove godine 10.000 tona.

BiH strana ističe da se radi o nesporazumu te pozivaju rusku delegaciju da poseti mesta skladištenja i uzgajanja poljoprivrednih proizvoda koji su namenjeni za izvoz u Rusiju.

Da li će zabrana izvoza u Rusiju biti dugotrajna mera najviše zavisi od BiH i njene aktivnosti da reši taj problem.

Bez obzira na novonastalu situaciju sa Rusijom, slične zahteve prema BiH ima i Evropska unija, zbog čega je u narednom periodu neophodno intenzivno raditi na uspostavljanju jedinstvenog sistema kontrole kvaliteta proizvoda, kako bi proizvođači iu BiH nesmetano mogli izvoziti robu bez straha od neke nove blokade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: