BiH vratila 100 t mesa, deo i iz Srbije

Granični veterinarski inspektori su, za šest meseci ove godine, zbog raznih neregularnosti zabranili uvoz više od 100 tona mesa.

Region

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

12:32

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Od toga najviše živine, odnosno piletine, koja se i troši u najvećim količinama.

"Poreklo vraćenog mesa je iz Turske, Mađarske, Italije, Hrvatske i Srbije. Razlozi vraćanja su postojanje zabrana uvoza iz zemlje ili regiona, to što nije upisan proizvođač ili nepostojanje odgovarajuće dokumentacije", precizirala je Kancelarije za veterinarstvo BiH, prenose Nezavisne novine.

U prvih šest meseci ukupno je vraćeno devet pošiljki mesa, od čega je bilo 107.661 kilogram mesa živine i 1.884 kilograma govedine.

"U istom periodu je nakon laboratorijskih analiza uništeno 33.220 kilograma mesa poreklom iz uvoza", naglasili su iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Osim što je spuštena rampa za ogromne količine mesa čija je krajnja adresa trebalo da budu kuhinje u BiH, inspektori su i u prodavnicama pronašli i povukli značajne količine hrane životinjskog porekla.

"Za devet meseci ove godine Republička veterinarska inspekcija je u oblasti nadzora proizvodnje i prometa sirovina i hrane životinjskog porekla izvršila 308 kontrola, kojima su obuhvaćene mesare, veleprodajni objekti, maloprodajni objekti, klanice, farme, skladišta, proizvodni pogoni i ostalo. U 82 slučaja utvrđene su nepravilnosti", navela je portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove Dušanka Makivić.

Kako je dadala, nepravilnosti su se najčešće odnosile na ispunjavanje higijenskih uslova objekta, označavanje i deklarisanje sirovina i proizvoda, veterinarsko-sanitarnu dokumentaciju životinja pre klanja, sanitarne preglede zaposlenih i slično.

"U tom periodu, po nalogu Republičke veterinarske inspekcije naloženo je uništavanje oko 1.500 kilograma mesa i namirnica životinjskog porekla jer nisu bile prikladne za ljudsku upotrebu", kazala je Makivićeva, dodajući da i lokalne veterinarske inspekcije svakodnevno kontrolišu prodajne i proizvodne objekte, pa je broj izvršenih kontrola i preduzetih mera u praksi značajno veći.

Iz Zajednice živinara RS rekli su da se, kada je reč o živini, uvozi uglavom piletina i to za preradu. Najkvalitetnije je, podvlače, sveže meso, ono koje se proizvodi na domaćim farmama.

"Pilećem smrznutom mesu je rok godinu dana i zato mu je i niska cena. To meso je uglavnom nešto što se tamo ne upotrebljava ili se upotrebljava za preradu. Sa druge strane, naša proizvodnja je u potpunosti kontrolisana. Dakle, svako pile koje uđe u klanicu je s farme koja je kontrolisana", naglasio je direktor Zajednice živinara RS Nebojša Rakić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: