EU se žuri, odluka o mleku pre roka

O izvozu mleka iz Bosne i Hercegovine u EU biće odlučeno pre nego što se planiralo kako bi problem što pre bio rešen, dogovoreno je u Briselu.

Region

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

18:49

Default images
Foto: Thinkstock.com

Odluka o izvozu mleka biće doneta 9. ili 10. septembra na sastanku Stalnog komiteta za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Evropske komisije, umesto 19. septembra.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba je, posle sastanka s predstavnicima Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE) u Briselu, za portal Kliks.ba rekao da "je očigledno da postoji volja EU da se problem reši". Zbog toga, dodao je, on i njegovi saradnici na sastanku nisi ni insistirali na tome koja zemlja je podnela žalbu niti na šta se ta zemlja konkretno žalila.

"Na sastanku Stalnog komiteta za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Evropske komisije glasa se prostom većinom i tu nema mogućnosti da samo jedna zemlja blokira odluku", istakao je Kalaba.

Ako Stalni komitet za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Evropske komisije donese odluku o vraćanju BiH na pozitivnu listu, njene mlekare će već istog dana moći da izvoze mleko u EU.

Četiri mlekare iz BiH trebalo je da počnu izvoz mleka u EU još 26. augusta pošto su bile uredno stavljene na pozitivnu listu mlekara kojima je dozvoljen izvoz u EU. Međutim, istog tog dana jedna zemlja članica EU uložila žalbu na tu odluku, pa je izvoz stopiran pre nego što je i počeo.

Hrvatski zvaničnici potvrdili su ranije da je upravo Hrvatska uložila žalbu, ali institucije EU još uvek nisu potvrdile vlastima u BiH koja je zemlja podnela žalbu i na šta se ona konkretno žalila, a razloge za žalbu nije iznela ni hrvatska strana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: