Najčudnija jahta uplovila u Jadran

Svakakve skupe i neobične jahte su uplovljavale u Jadransko more, ali ova koja je prethodnih dana snimljena nedaleko od Dubrovnika je najegzotičnija dosad.

Region

Izvor: Jutarnji list

Petak, 29.08.2014.

20:44

Default images

Uslikao ju je čitalac Dubrovačkog vjesnika, blizu Vrbice, koji je rekao da su svi koji su je primetili zastali i gledali netremice, jer tako nešto nikada nisu videli, prenosi Jutarnji list.

Reč o "hajtek“ dvotrupcu na solarni pogon, budući da je ceo prekrivenim solarnim panelima. Pretpostavlja se da je u pitanju eksperimentalni brod "Planet solar“ koji je do sada postavio više rekorda ploveći isključivo "na Sunce“.

Brod, dugačak 31 metar, je, između ostalog, oplovio i planetu.

Površina solarnih panela za njegov pogon iznosi skoro 500 kvadratnih metara što je sasvim dovoljno i za autonomnu plovidbu oko sveta. Paneli proizvode 103 kilovata, ali mu je za ekonomičnu plovidbu dovoljno i dvadesetak kilovata, dok se ostatak energije može trošiti na ostale brodske funkcije.

A šta rade noću?

"Planet solar“ ima šest blokova velikih litijum-jonskih baterija za pogon kada mu ponestane dnevnog svetla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: