CG: Sedam doktora nauka na birou

Na birou rada u Crnoj Gori sada je prijavljeno 30.088 osoba, među kojima je 8.449 sa fakultetskom diplomom i sedam doktora nauka.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 08.09.2013.

13:34

Default images

Direktorka Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić kazala je da među visokoškolcima koji čekaju posao najviše ima ekonomista, menadžera i pravnika.

Ona je podgoričkim medijima rekla da do posla teško dolaze i profesori engleskog jezika i razredne nastave.

Univerzitetska profesorka Božena Jelušić smatra da je problem nezaposlenosti u Crnoj Gori težak i ozbiljan, a tome doprinosi i neadekvatan obrazovni sistem.

"Povećava se broj visokoškolaca i nezaposlenosti, što znači da nema razvoja. Nije prvi put da govorimo o neusaglašenosti našeg obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada. To nije samo slučaj u Crnoj Gori, ali je kod nas akutan, jer je u pitanju mala ekonomija i država po broju stanovnika", navela je ona.

Sadašnja stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori iznosi 13,31 odsto. Najveća stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori - 32,7 odsto zabeležena je u julu 2000, dok je najniža - 10,1 odsto registrovana u avgustu 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

5 h

Podeli: