Hrvatska: Srpski turisti dobrodošli

Broj srpskih turista značajno je povećan u odnosu na prošlu godinu, izjavio je hrvatski ministar turizma Damir Bajs.

Region

Izvor: B92

Utorak, 13.09.2011.

18:19

Default images

Bajs ističe da se turisti osećaju dobrodošlim i bezbednim, pogotovo što ove sezone incidenata povezanih sa srpskim turistima praktično nije bilo.

"Moram reći da je ova godina vrlo dobra u turističkom smislu, jer očekujemo skoro 550.000 dolazaka turista više nego 2010, a u tom ukupnom zbiru porasta jedan deo se odnosi na turiste iz Srbije. Oni su nam dobrodošli i cenimo ih”, kaže on.

"Možemo reći da se turisti osećaju dobrodošlim i bezbednim, a nadam se da im je dobro u Hrvatskoj", dodao je Bajs, ističući da ove godine praktično nije bilo nijednog incidenta.

„Ministarstvo turizma lane je imalo 10-ak žalbi i primedbi na koje smo sve reagovali, a ove godine nama nije došla ni jedna žalba, što je dobar pokazatelj za našu politiku po kojoj su svi turisti u Hrvatskoj dobrodošli", rekao je ministar.

Na pitanje o propagandnoj kampanji u Srbiji, Bajs je rekao da je hrvatski pristup prema srpskom tržištu isti kao prema bilo kom tržištu. "Zbog toga i računamo na na odgovarajuće rezultate", kaže on.

Po podacima turističkih zajednica Hrvatske, u periodu od januara do kraja avgusta ove godine, u Hrvatskoj je zabeleženo ukupno 9.153.179 dolazaka turista, od kojih se 68.000 odnosi na turiste iz Srbije. Ostvareno je 55.278.493 noćenja, od čega na srpske turiste odlazi 448.010 noćenja.

U odnosu na period od januara do avgusta prošle godine, broj dolazaka turista iz Srbije veći je za 4,09 odsto, a noćenja za 10,18 odsto. Ukupni broj dolazaka u tom periodu porastao je za 6,41 odsto, a noćenja za 5,87 odsto u odnosu na prošlogodišnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

15 h

Podeli: