Mudis: Niži rejting mađarskog duga

Agencija za kreditne rejtinge Mudis je snizila rejting mađarskih vladinih obveznica za dva stepena usled zabrinutosti zbog mađarske politike javnih finansija.

Region

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2010.

08:52

Default images

Mudis je snizio rejting na Baa3, sa Baa1, samo stepen iznad neinvesticione kategorije, i zadržao negativnu prognozu daljeg kretanja rejtinga, što znači da su moguća dalja sniženja rejtinga u sledeća tri meseca.

"Finansijska strategija mađarske vlade se uglavnom oslanja na privremene mere, umesto na politiku održive fiskalne konsolidacije", ukazao je viši kreditni stručnjak i vodeći analitičar za Mađarsku u Mudisu Ditmar Hornung.

Ta agencija je takođe snizila rejting za mađarski dug u stranoj valuti i bankarske depozite.

Mudis je ovim sniženjem stavio mađarski vladin dug u ekvivalentnu kategoriju agencije za rejtinge Standard&Purs, BBB-, dok je rejting agencije Fič za tu zemlju BBB, odnosno jedan stepen više.

Vlada desnog centra mađarskog premijera Viktora Orbana obavezala se da će sledećih godina sniziti budžetski deficit ispod limita u Evropskoj uniji od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali se odlučila za neuobičajene metode, uključujući specijalne poreze na banke i energetske, telekomunikacione i trgovinske kompanije.

Vlada takođe planira da rupe u budžetu popuni sa oko 13,3 milijardi dolara, prikupljenih u privatnim penzionim fondovima.

Umesto uvođenja strogih mera štednje, Mađarska računa na ubrzanje ekonomskog rasta tokom sledećih godina, što će podstaći investicije, otvoriti nova radna mesta i povećati poreski prihod.

Većina analitičara, međutim, ukazuje da je takva strategija veoma rizična i da suviše zavisi od spoljnih faktora, kao što je povećanje tražnje mađarskih izvoznih proizvoda od strane Nemačke, najvećeg trgovinskog partnera Mađarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: