Krkobabić: Svaki uloženi dinar...

U opštini Merošina počela je s radom još jedna zadruga čije je osnivanje direktnim sredstvima pomogla Vlada Republike Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.11.2017.

13:28

Krkobabić: Svaki uloženi dinar...
(Foto: Thinkstock)

"Svaki uloženi dinar dat iz projekta za ovu namenu se može ovde praktično videti, u opremi za savremeno pčelarstvo", rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, prilikom otvaranja zadruge „Bi Kuper“ u Devči.

Ta zadruga je jedna od prvih kojima su pre tri meseca dodeljena bespovratna sredstva Srbije namenjena zadrugama.

Ovoj novoosnovanoj zadruzi u Niškom upravnom okrugu, koja ima 14 članova, dodeljeno je sredinom avgusta ove godine 6,2 miliona dinara za rojeve pčela, četiri kontejnera za delatnost selidbenog pčelarstva, kao i mini liniju za vrcanje meda (radijalna centrifuga, sto za otklapanje ramova, GSM-SMS vaga, otklapač saća, hranilice za pčele.. ), navodi se u saopštenju.

U prostorijama koje su u vlasništvu zadrugara, postavljeno je i pušteno u rad savremeno postrojenje za vrcanje meda, namenjenog kako domaćem tako i stranom tržištu, prvenstveno Italiji i Nemačkoj, a prisutni su mogli videti i kontejnere za selidbeno pčelarstvo kapaciteta 320 košnica, kao i kamion za njihovo prenošenje sa lokacije na lokaciju.

Prisutnima se obratio i Saša Milosavljević, predsednik upravnog odbora pčelarske zadruge „Bi Kuper“ i istakao koliko je ova investicija značajna za 14 zadrugara koji su do sada vredno radili, ali će tek sada biti neumorni kako bi uz novu opremu što bolje iskoristili sve potencijale pčelinje paše.

Zadruga “Bi Kuper“ je u saradnji sa firmama preko kojih je kupljena oprema, donirala i mala sredstva lokalnoj osnovnoj školi kao i kartice za regresirano točenje goriva za sve zadruge i zadrugare u Srbiji.

Goran Mikić, predsednik skupštine opštine Merošina istakao je doprinos ministra Krkobabića razvoju privrede ovog kraja i, uz poziv ostalim malim proizvođačima da se priključe ovoj akciji, naglasio kako će lokalna samouprava nastaviti da podržava svaku inicijativu za opstanak sela.

Krkobabić je nakon obilaska zadružnog stacionarnog pčelinjaka, prostorija zadruge i svečanog otvaranja obišao i Ko Ko centar u Nišu (Cooperative College), edukativni centar zadruge „Bi Kuper“ namenjen informisanju i obuci novih zadrugara i svih koji su zainteresovani u cilju sve uspešnijeg povratka zadrugarstva i njegovog daljeg razvoja u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

5 h

Podeli: