Amerikancima dosta, šalju inspekciju na njive EU

Pad cena organske hrane uprkos snažnom rastu prodaje naterao je američke farmere da od ministarstva poljoprivrede traže strožiji nadzor uvoza iz istočne Evrope.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

15:57

Amerikancima dosta, šalju inspekciju na njive EU
(Foto: Thinkstock.com)

Kako piše Volstrit žurnal američka udruženja proizvođača organske hrane tvrde da su cene "zdravog" kukuruza lani pale za 30 odsto, a soje za 20 odsto. Pad cena dogodio se uprkos tome što je prodaja takve hrane sa sertifikatom ministarstva poljoprivrede prošle godine skočila 10 odsto na 12,3 milijarde dolara.

Pojeftinjenje organske hrane posledica je sve većeg uvoza. Naime, samo je Turska prošle godine u SAD izvezla 400.000 tona organskog kukuruza što je četiri puta više nego godinu ranije. Turci su izvoz soje u čijem se uzgoju ne koriste pesticidi i veštačka đubriva povećali za čak osam puta. Prema službenim podacima, osim iz Turske, glavni dobavljači sirovina za prerađivače zdrave hrane iz SAD-a dolaze još iz Ukrajine, Rumunije, Indije i Argentine. Međutim, domaći proizvođači zdrave hrane tvrde kako je upitno koliko je sva ta uvezena hrana zaista organska, pa traže strože kontrole sertifikata. Tako je udruženje proizvođača iz Minesote podnelo zahtev za nadzor verodostojnosti stranih potvrda o organskom uzgoju.

"Mi samo tražimo poštenu utakmicu", ističe Džoš Babl, izvršni direktor tog udruženja. Miles McEvoi, vođa programa organske hrane u ministarstvu poljoprivrede, kaže da će vlada tražiti da svu uvezenu hranu prate sertifikati. Drugi problem su falsifikovani sertifikati - ponajpre prilikom uvoza iz Turske - što je ministarstvo otkrilo 2012, 2013. i 2015. godine. S rastom organske proizvodnje u istočnoj Evropi, McEvoi tvrdi da je ministarstvo pojačalo nadzor te regije. Tako su prošle jeseni poslali nadzornike u Ukrajinu, a ove zime u Tursku. Osim toga, sertifikate će ubuduće morati da imaju i trgovci robama što je bio jedan od glavnih izvora prevara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: