Kina pravi novi put svile

Kineski predsednik Sji Đinping doputovao je danas u dvodnevnu posetu Pakistanu gde će predstaviti investicioni plan vredan 46 milijardi dolara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

16:57

Default images

Taj plan trebalo bi da stavi tačku na hroničan problem Pakistana sa energentima i da tu zemlju pretvori u regionalni ekonomski centar.

Centralni deo kineske investicije je gradnja Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC) dugog 3.000 kilometara, koji će činiti mreža puteva, želežnica i gasovoda, a koji će povezati pakistansku regiju Gvadar i kinesku pokrajinu Sinđang, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Zahvaljujući ovom projektu, Kina će dobiti direktan pristup Indijskom okeanu, i istovremeno će ostvariti veliki napredak u planovima da poveća svoj ekonomski uticaj u zemljama Centralne i Južne Azije, ocenjuju stručnjaci.

"Za Kinu je u ovom trenutku Pakistan od ključnog značaja", izjavio je Rojtersu predsednik vojnog komiteta u pakistanskom parlamentu, Mušahid Husein Sajed, i dodao da bi nove investicije trebalo da pomognu posrnuloj privredi Pakistana i rešavanju hroničnog problema manjka električne energije.

Prema rečima pakistanskih zvaničnika, planirani su i neki energetski projekti u vrednosti od 15,5 milijardi dolara, povećanje kapaciteta pakistanske nacionalne energetske mreže za 10.400 megavata, kao i gradnja optičkog kabla između dve države u vrednosti od 44 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: