Šansa za kredit i malim firmama

Evropski investicioni fond i Unikredit banka u Srbiji potpisali su sporazum o garancijama za kredite namenjene malim i srednjim firmama.

Izvor: B92

Subota, 20.12.2014.

09:59

Default images

Ukupan iznos kredita je 30 miliona evra, oni će biti odobravani po nižim kamatama i uz manje kolaterale, izjavio je predsednik Izvršnog odbora Unikredit banke, Klaudio Čezario.

"To praktično znači da šansu da se zaduže sada imaju i firme koje su ranije teže dolazile do kredita. Evropski fond će praktično garantovati za kredite, a mi ćemo moći da pružimo dodatnu finansijsku podršku malim i srednjim firmama. Zbog te garancije, možemo da ponudimo i nižu cenu", rekao je Čezario Tanjugu.

Prvi čovek Unikredit banke u Srbiji navodi da su pravi kandidati za ove zajmove dobre kompanije, sa dobrim poslovnim modelima, ali koje, primera radi, imaju manjak kolaterala, ili ih odbija visina bankarskih kamata.

Čezario je precizira da će se ove pozajmice odobravati za investicije i obrtna sredstva, dok je maksimalan iznos pola miliona evra u dinarskoj protivvrednosti. Rok otplate će biti od 12 meseci do osam godina.

Upitan kada bi firme mogle da konkurišu, odgovara da su neki već počeli da šalju zahteve.

"Nedavno smo potpisali sporazum sa Fondom i zahtevi već pristižu, a očekujemo da će prvi krediti biti realizovani u narednim danima", rekao je Čezario, dodajući da je Unikredit trenutno jedina banka u Srbiji koja je potpisala ovaj sporazum.

Prema njegovim rečima, u ugovoru s Fondom piše da banka u roku od dve godine mora da plasira 30 miliona evra kroz kredite, ali je on, kako kaže, uveren da će novac biti plasiran već za godinu dana.

Povodom kredita za privredu koje subvencioniše država, ističe da je Unikredit banka do sada kroz takve pozajmice plasirala više od 17 milijardi dinara i po tom osnovu ima udeo na tržištu od iznad 15 odsto.

"Oko 95 odsto subvencionisanih kredita smo plasirali malim i srednjim firmama", kaže on, i precizira da je maksimalna kamata 5,45 odsto, od čega pet odsto finansira država.

Čezario je podsetio da ovaj program omogućava bankama da plasiraju više od milijardu evra kredita, i to mahom u obrtni kapital, budući da je rok otplate 18 meseci uz šest meseci grejs perioda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: