Intel zatvara fabriku u Kostariki

Američka korporacija Intel zatvoriće preduzeće za proizvodnju mikroprocesora u Kostariki, a bez posla će ostati 1.500 radnika, saopšteno je iz kompanije.

Izvor: B92

Sreda, 09.04.2014.

10:32

Default images

Nakon pažljive analize kompanija je odlučila da prekine rad u Kostariki u cilju optimizacije efikasnosti na globalnom nivou, navodi se u saopštenju Intela.

U njemu se ističe da je to bilo teška odluka s obzirom na bliske veze sa društvom i vladom Kostarike. Kompanija planira da fabriku postepeno zatvori do kraja ove godine, preneo je Itar tas.

Intel je naveo da namerava da sarađuje sa vlastima Kostarike, kako bi posledice odluke bile što manje za zemlju. Istovremeno, u saopštenju Intela se ističe da će u toj zemlji nastaviti rad Centar za globalne usluge i Centar za razvoj inženjeringa u kojima imaju oko hiljadu zaposlenih.

Kompanija za proizvodnju mikroprocesora Intel radi u Kostariki od 1997. godine. Prihodi od izvoza te proizvodnje dostižu oko dve milijarde dolara godišnje i čine skoro 20 odsto u ukupnom izvozu zemlje.

U periodu do 2012. godine korpracija je u Kostariku uložila 900 miliona dolara, što je šest odsto ukupnih stranih investicija uloženih u tu zemlju u poslednjih 15 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

18 h

Podeli: