Besparica i automobilska industrija

Perspektiva automobilskog posla je sve lošija u Srbiji i bez prave pomoći zakonodavca ne može se opstati na tržištu, kažu u Udruženju uvoznika vozila i delova.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2013.

12:26

Default images

Besparicu je prva osetila automobilska industrija. U maju je, na primer, prodato tri puta manje automobila nego pre četiri godine. I pored podsticajnih mera države, prodato je samo 450 fijata 500L, piše sajt RTS.rs

Tržište oseća posledice sajma, prodaja je na pozitvinoj nuli, ali uvoznici kažu da će tek pad prodaje u letnjim mesecima biti drastičan. Kao posledica loše prodaje dolazi do kašnjenja plata, a samo u jednoj velikoj uvozničkoj firmi početkom juna otpušteno je 10 radnika.

"Perspektiva automobilskog biznisa je sve lošija u Srbiji i bez prave pomoći zakonodavca mislimo da se ne može opstati na tržištu", kaže Miloš Petrović, predsednik Udružnja uvoznika vozila i delova.

Prema procenama udruženja uvoznika i servisa u poslednje četiri godine otpušteno je preko 1.000 specilaizovanih radnika koji su većinom na crno otvorili servise.

"To su u poslednje vreme mehatroničari. Njihova obuka je skupa. Da bi se danas odškolovao jedan mehatroničar potrebno je najmanje 10 godina a cena njihovih treninga nije ispod deset hiljada evra", kaže Milan Vukasović, izvršni direktor "Verano Motors".

Država nije mnogo učinila od sajma, bar da uvede sistem staro za novo, kažu uvoznici.

Oni poručuju da bi svi klijenti makar u tom slučaju uspeli da dobiju jednu satisfakciju u smislu da prezidual koji ostaje prilikom zamene staro za novo sada predsravlja jednu osnovicu gde bi se plaćale daleko manje dažbine.

Velike kompanije sve čine da im se kupci vrate da budu vezani za brend. Skupovi oldtajemra, pravi karnevali sa besplatnim pićem i hranom, posebne servisne akcije, produžavanje grancije i rok-koncerti, sve su metode kojima se vrbuju budući kupci.

Njima je jako bitno da zadrže procentulano učešće na tržištu, što će omogućiti da bar postprodaja uz subvencije iz inostrananstva funkcioniše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: