Srbija se sprema za ruske milione

Rusima je dostavljen glavni projekat za izgradnju drugog koloseka na pruzi Beograd-Pančevo, koji će biti finansiran ruskim kreditom.

Izvor: B92

Subota, 23.06.2012.

11:51

Default images

Kako kažu u Železnicama Srbije, predviđeno je da se ekspropijacija nepokretnosti obavi tokom jeseni kako bi radovi mogli da krenu početkom naredne godine.

Saobraćajni institut CIP je dostavio glavni projekat za prugu Beograd-Pančevo, a do kraja ovog ili najkasnije početkom sledećeg meseca biće završen i projekat za prugu Valjevo-Loznica.

Prema rečima savetnika generalnog direktora Železnica Srbije Ljubomira Bečejca, projekti za izgradnju šest deonica železničkog Koridora 10 biće od septembra sukcesivno dostavljani ruskom partneru. Bečejac je kazao da je za rekonstrukciju pruge Beograd-Pančevo dobijena lokacijska dozvola i da sada sledi proces eksproprijacije nepokretnosti - zemljišta i objekata.

Vlada Srbije je donela rešenje kojim je utvrđen javni interes za eksproprijaciju, koje je objavljeno u Službenom glasniku, a to je bio uslov za ekspropijaciju i dobijanje lokacijske dozvole.

Krajem juna počeće i završni pregovori za potpisivanje izvođačkog ugovora između ruske firme i Železnica Srbije.

“Svakih 15 dana radimo analizu plana aktivnosti i pratimo da li se poštuju rokovi", rekao je Bečejac i dodao da takvi sastanci daju efekte.

On je dodao će tako biti nastavljeno sve do realizacije ruskog kredita, u vrednosti od 800 miliona dolara namenjenih razvoju železničke infrastrukture u Srbiji i nabavci novih ruskih vozova.

S obzirom na to da je realizacija kredita uslovljena ratifikacijom ugovora o finansijskom zaduživanju, što treba da učini novi parlament, Bečejac je istakao da je za takav čin sve pripremljeno i da se ratifikacija očekuje na jednoj od prvih sednica novog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

17 h

Podeli: