Bolja saradnja Srbije i Bugarske

Predsednici valada Srbije i Bugarske Mirko Cvetković i Bojko Borisov otvorili su poslovni forum koji ima za cilj poboljšanje ekonomske saradnje dve zemlje.

Izvor: Beta

Utorak, 22.02.2011.

15:48

Default images

Predsednik Vlade Srbije, koji boravi u dvodnevnoj poseti Bugarskoj, ukazao je na to da je u Srbiji poreski ambijent za strane ulagace veoma povoljan.

Cvetković je naveo da će država nastaviti da podstiče privredu i realizaciju infrastrukturnih objekata, posebno Koridora 10, i to dela od Niša do bugarske granice, čiji je završetak planiran za dve i po godine.

Predsednik Vlade Srbije je istakao da ovaj forum ima zadatak da upozna poslovne ljude sa obe strane granice sa onim što pružaju dve države.

Govoreći o poslovnom ambijentu, on je naveo kako očekuje da će i ove godine privredni rast Srbije biti nastavljen i dostiću stopu od tri odsto, istakavši da je pred Srbijom ozbiljna agenda za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Borisov je takode istakao značaj infrastrukturnih projekata, kao i Dunavske strategije, čije su članice obe zemlje, i dodao da jeJužni tok posebno važan projekat. On je najavio otvaranje novih graničnih prelaza izmedju dve zemlje, kao i zajedničku vojnu vežbu koja će biti održana u avgustu u Bugarskoj. Ukupna robna razmena u 2010. godini između Srbije i Bugarske iznosila je 839,2 miliona dolara i bila je veća za 43 odsto nego prethodne godine, saopštila je Privredna komora Srbije.

Pri tom je deficit Srbije povećan za čak 85 odsto, odnosno porastao je sa 191,4 miliona na 353 miliona dolara. Izvoz Srbije u Bugarsku, ipak je povećan za 23 odsto i iznosi 242,2 miliona dolara, ali je uvoz povećan za čak 53 odsto i iznosio je 596, 2 miliona dolara.

Srbija je najviše izvozila rudu olova i koncentrate, bele limove, sojino ulje, gvozdene proizvode, polietilen, otpatke legure bakra, električnu energiju, kukuruz i cink. Istovremeno najviše je uvozila katode, laka ulja za preradu, dizel, električnu energiju, municju za vojsku, toplovaljane šipke, boce od obojenog stakla i izoglikozu.

Vodeći izvoznici bili su "JU es stil"-Smederevo, "Inos Balkan" -Valjevo, HIP "Petrohemija" -Pančevo, "Kontago" Beograd, "Sojaprotein" Bečej, NIS - Novi Sad, Rudnik olova i cinka "Majdan" iz Ljubovije, "Grot" iz Vranja, "Sunoko" -Novi Sad i "Henkel Merima". Najviše su uvozili "Valjaonica bakra " -Sevojno, "Lukoil-Beopetrol" -Beograd, HIP "Petrohemija", "TF Kable FKZ" -Zaječar, "Jugoimport-SDPR" -Beograd, "Karlsberg" - Srbija.

U 2010. dogodila su se dva veća bugarska ulaganja. "Mobat PLC" otvorio je u Inđiji fabriku za preradu starih olovnih akumulatora i izradi legura na bazi olova, u vrednosti 12 miliona evra. "Jugo-Kaolin" je kupio rudnik kvarca "Belorečki peščar" u Donjoj Beloj Reci, za jedan milion evra i investiraće još 850.000 u narednih 10 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: