“Afera Gorenje“ šalje lošu poruku

Kroz "primer Gorenja" Srbija šalje lošu poruku ne samo potencijalnim investitorima već pokazuje lošu praksu u procesu evropskih integracija.

Izvor: B92

Petak, 28.01.2011.

18:30

Default images

Potpredsednica Privredne komore Srbije (PKS) Vidosava Džagić kaže da je to posledica jedne loše politike, ili nepostojanja politike regionalnog razvoja i podsticanja investicija, čiji ceh plaćaju privreda i građani Srbije.

"Odgovornih nema, jer odluke o trošenju donosi jedan, a odgovornost dele svi članovi Vlade. Vlada je izabrala takav model i za to treba da snosi odgovornost", smatra Džagić. Prema njenim rečima, takvo ponašanje nije dobro za privlačenje stranih investicija, niti za stvaranje pozitivnog imidža države i investitora, već služi stvaranju jaza i neprijateljstva između regiona i otežavanju integrisanja stranih investitora u lokalnu zajednicu.

"Uloga ministarstava i Vlade nije da odlučuje o investicionim destinacijama i 'kupuje' investitore već da stvori ambijent poslovanja koji će biti, transparentan, predvidiv, sa izgrađenim institucijama, u kome će investitor moći da bira", smatra ona.

Džagić je naglasila da umesto fer principa, nediskriminacije i jednakih šansi za sve, na delu imamo legalizovanu, netransparentnu, diskriminaciju čije su "posledice danas Valjevo i Zaječar, a sutra će to biti Kruševac, Priboj ili neki drugi gradovi".

Ona se zapitala kako je primenjena „Uredba o uslovima i načinu privlačenja investicija, ko je, kada i gde objavio javni poziv, koliko je trajao, ko je, kada i na osnovu čega odlučivao, gde su objavljeni rezultati kao i da li je primenjen Zakon o kontroli državne pomoći u smislu poštovanja pravila zaštite konkurencije“.

Privrednici se pitaju, kako navodi Džagić, da li je neko video studiju opravdanosti sa vremenom povraćaja uloženih sredstava u bilo koji projekat „privlačenja“ investicija, koji se podstiče budžetskim sredstvima.

Džagić smatra da je odgovornost za takvo trošenje budžetskih i pozajmljenih para pre svega na Vladi Srbije. Odgovornost je "zarad mira u kući" da se ništa ne čini, "iako svi u Srbiji vide ko i kako donosi odluke i kako se troše novci poreskih obveznika", kazala je ona.

"Sada je valjda jasno zašto pojedinim centrima moći ne odgovara fer i transparentan pristup raspodele budžetskih sredstava koji bi se mogao ostvariti kroz Nacionalnu razvojnu banku, preko koje bi bila usmerena i budžetska sredstva za razvoj infrastrukturnih i razvojnih projekata", naglasila je Džagić.

Načelnik Kolubarskog okuga kritikuje Valjevo

Miloje Obrenović, načelnik Kolubarskog upravnog okruga ocenio je optužbe gradskih čelnika Valjeva povodom otvaranja nove fabrike bele tehnike Gorenja u Zaječaru, kao "politički motivisane". Obrenović, načelnik okruga sa sedištem u Valjevu, kaže da bi gradonačelnik Valjeva trebalo da zna da je Vlada Srbije, a ne Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, donelo odluku da gradovi Niš, Zaječar, Kraljevo i Novi Pazar dobiju status gradova od posebnog interesa za Republiku Srbiju.
Prema ovoj odluci Vlade, to treba da znači da investitori koji ulože minimum milion evra u privredni razvoj ovih gradova dobiju od četiri do 10 hiljada evra po svakom novootvorenom radnom mestu, a uslov je otvaranje najmanje 50 radnih mesta.

Za ostale gradove, nastavio je Obradović, kada se radi o investiranju, ostaju isti uslovi, s tim što investitori dobijaju od 2.000 do 5.000 evra po novootvorenom radnom mestu.

Načelnik okruga je kazao da će investitor odlučiti gde će ulagati, ali je Vlada ovakvom odlukom imala za cilj da se ravnomernije razvija Srbija.

Obradović je, istovremeno upozorio da, u slučaju da se gradski čelnici budu ponašali kao do sada, ne nudeći investitorima pogodnosti i ne donoseći pravovremeno sve potrebne odluke, to neće pomoći bržem razvoju Valjeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: