Tadić: Ispunićemo većinu obećanja

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je uveren da će Vlada Srbije uspeti da do početka 2012. godine ispuni većinu ekonomskih obećanja.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 21.12.2010.

21:02

Default images

On dodaje da je to ostvarivo, iako je Vlada radila u vreme najveće ekonomske krize u novijoj istoriji.

Tadić je rekao da bi rekonstrukcija vlade, ukoliko koalicioni partneri uspeju da se dogovore posle Nove godine, trebalo da poboljša funkcionalnost vlade, da doprinese novoj dinamici u radu državnih institucija i bržoj realizaciji započetih projekata.

"Važno je tokom ovih teških kriznih godina da učinimo sve da ispunimo planove, a ne da rezultate rada ove vlade merimo po rokovima koji su skraćeni i u kojima nije bilo moguće izvršiti obećano", rekao je Tadić, i dodao da je potreban razuman rok kako bi predizborna obećanja bila ispunjena. Predsednik Tadić je objasnio da, osim ispunjenih kratkoročnih obećanja, želi da vidi realizaciju ciljeva iz strategije "Srbija 2020" koja, kako je objasnio, nije stranački program, već dokument koji su načinili vanpartijski ekonomski stručnjaci.

"Nije to plan jedne stranke, to je plan koji treba da bude plan svih nas. On je sada na javnoj raspravi i podložan je kritici, to nije sveto slovo, ali plan je koncipiran tako da na realističan način vodi Srbiju prema razvoju, prema evropskim integracijama, podiže životni standard, i da se iz godine u godinu poveća broj zaposlenih", rekao je Tadić.

"Ne treba svemu davati stranački prizvuk, to što sam ja tražio od DS da podrži taj plan, to je prvi put u našoj istoriji da se traži da stranke svim svojim bićem i energijom stanu iza plana koji su radili neki ljudi izvan političkih stranaka", rekao je on.

Za deset godina bićemo zemlja nauke

Tadić je, na dodeli nagrada "Dr Zoran Đinđić", istakao i da su uspešni naučnici najveći ljudski kapital Srbije i da je njihova obaveza da, osim što rade na samousavršavanju, rade i na unapređivanju društva u kojem žive. „Za 10 godina Srbija mora biti zemlja nauke, znanja, okrenuta učenju“, dodao je Tadić i rekao da moramo ljude naučiti da uče, da budu spremni da menjaju nešto u životu, da dopunjuju svoje znanje i svoje veštine, baš kao što je Zoran Đinđić to činio kroz čitav svoj vek.

"Moramo da preokrenemo stvari. U tome je bila suštinska Zoranova ideja. Preokretanje stvari potiče od samih ljudi, pojedinaca i zbog toga su oni u svim bitnim događajima u istoriji nezaobilazni", naglasio je Tadić.

"Srbija mora da zauzme svoje mesto koje je primereno njenom ekonomskom razvoju, broju stanovnika, veličini, geostrategijskoj ulozi. Tako ja vidim Srbiju za 10 godina", izjavio je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: