Skočili i indeksi i promet na Berzi

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi Belex15 danas je porastao 2,29 odsto, dok je opšti indeks Belexline dobio 1,37 procenata.

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

15:14

Default images

Učešće stranih investitora bilo je više od 64 odsto u ukupnoj i više od 66 u trgovini akcijama pri čemu je u kupovini akcija bilo 64 a u prodaji nešto više od 69 odsto. Promet je vredeo 95 miliona dinara (976.867 evra) i bio je više nego tri puta veći nego u prethodnoj trgovini.

Zaslužna za rast ukupnog prometa, ali i indeksa Belex15, bila je AIK banka [AIKB]. Trgovina tom akcijom dostigla je 58,24 miliona dinara, a cena joj je porasla šest i po procenata, na 2.716 dinara.

Solidnim prometom, ali i najvećim rastom cene na kontinuiranom segmentu, izdvojio se i Energoprojekt [ENHL], sa A Listinga Berze. Ta hartija je poskupela sedam procenata, na 840 dinara. Promet iz trgovine Energoprojektovim akcijama vredeo je 6,96 miliona dinara.

Osetniji rast cene ubeležili su i Agrobanka [AGBN], gotovo četiri odsto, Simpo [SMPO], malo više od dva, i Privredna banka [PRBN], dva procenta.

Gubitnike predvodi Fidelinka [FIDL] padom od 9,4 odsto dok je prioritetna akcija Komercijalne banke [KMBNPB] pojevtinila nepunih šest procenata. Metals banka [MTBN] je na vrednosti izgubila gotovo četiri procenta, a Kredi banka [CYBN] i Meser Tehnogas [TGAS] po gotovo tri.

Veći prometi na kontinuiranom segmentu realizovani su i u trgovini akcijama Bambi Banata [BMBI], 2,53 miliona dinara, Komercijalne banke [KMBN], 2,03 miliona, i Jedinstva Sevojno [JESV], 1,23 miliona.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najprivlačnije ulagačima bile su akcije fabrike ulja "Banat" [BNTC] i ostvaren je promet od 1,57 miliona dinara. Cena je bila stabilna - 5.731 dinar po akciji.

Registrovane su i dve transakcije po metodu minimalne cene. U jednoj je po ceni od 50 dinara za akciju, 50 odsto nižoj nego prethodno, novog vlasnika dobio novosadski Eko prop [EKPR]. Ukupna vrednost transakcije je 709.450 dinara.

U drugoj trgovini po metodu minimalne cene, u vrednosti 8,08 miliona dinara, vlasnika je promenila gotovo četvrtina akcijskog kapitala beogradskog Holdinga Gaj [HGAJ] po ceni od 2.456 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: