Ponuda ruskog biznismena za Putnik

Ruski biznismen Dmitrij Lucenko objavio je kontraponudu za kupovinu najmanje 70 odsto akcija beogradskog "Putnika".

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.04.2007.

13:26

Default images

Lucenkova ponuda, cena od 3.700 dinara za jednu akciju, je za 100 dinara po akciji viša od ponude kiparskog investicionog fonda "Aciona" (Acciona), a biće otvorena do 23. aprila.

Ponuđač iz Sankt Peterburga je u oglasu objavljenom u listu "Politika" najavio da namerava da u obnovu turističkih kapaciteta "Putnika" uloži 30 miliona evra, kao i da isplati sve dugove tog preduzeća, koji su na kraju prošle godine bili 731,5 miliona dinara.

Lucenko je najavio da je spreman i da zaposlenima u "Putniku" isplati sve zaostale zarade u vrednosti od 192,5 miliona dinara, ali i svakom radniku jednokratnu bruto naknadu od 600 evra. Obećan je i socijalni program kojim će biti predviđene otpremnine za dobrovoljni odlazak
iz firme veće od zakonom propisanih.

Trenutna tržišna cena akcija "Putnika" na Beogradskoj berzi je 4.000 dinara, a knjigovodstvena je 5.056 dinara.

Investicioni fond "Aciona" ranije je pored cene od 3.600 dinara za jednu akciju "Punika" ponudio i 20 miliona evra za obnovu turističkih kapaciteta i isplatu jednokratne bruto naknade zaposlenima od 500 evra.

Aciona je takođe najavila da bi u slučaju preuzimanja isplatila sve dugove "Putnika" i zaostale zarade radnicima.

Agencija za privatizaciju odlučila je da državni kapital turističkog preduzeća "Putnik" bude prodat van berze, prihvatanjem ponude za preuzimanje.

"Putnik" je u maju 2003. godine prodat američkoj kompaniji "Junivorld" (Uniworld), čiji je vlasnik Srba Ilić, za 5,2 miliona dolara.

Ugovor je raskinut 2005. godine, jer kupac nije ispunio ugovorne obaveze, kojima je bilo predviđeno ulaganje od oko 40 miliona evra, a privremeno upravljanje "Putnikom" preuzeo je Akcijski fond Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: