Nema razmene struje unutar BIH

BiH je deo evropske mreže za razmenu struje, ali nema jedinstveno tržište tog energenta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.01.2007.

14:08

Default images

Iako je izvoz struje veći od uvoza, za sada je nemoguće unutar granica BiH organizovati razmenu struje kako bi privreda i stanovništvo jeftinije dobili taj proizvod, tvrde u elektroprivredama i Federalnoj regulatornoj komisiji za struju (FERK).

"U skladu s Atinskim sporazumom o jedinstvenom evropskom energetskom tržištu, 10. novembra prošle godine doneli smo odluku prema kojoj oni koji imaju višak ili manjak struje mogu izlaziti na slobodno tržište i kupovati ili prodavati struju", kažu u FERK-u.

Sada sve tri elektroprivrede u BiH, od kojih su dve u Federaciji BiH, a jedna u Republici Srpskoj, svoje viškove struje mogu samo nuditi i
prodavati putem tendera i to na osnovu Zakona o javnim nabavkama, objasnio je direktor Elektroprivrede HZ HB Vlado Marić.

U "Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne", koja uvozi dve trećine svojih potreba za strujom, tvrde da ne postoji mogućnost da im Elektroprivreda RS ili Elektroprivreda BiH svoje viškove prodaju po proizvodnoj ili nekoj drugoj povoljnijoj ceni.

Prošle godine "Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne" je uvozila struju po ceni od 37 evra za megavat-sat, a ove godine će taj uvoz plaćati oko 62 evra.

Prema procenama Ureda za programiranje razvoja Federacije BiH, uz proizvodnju obe elektroprivrede, tom entitetu nedostaje oko 607 miliona kilovat-sati struje, dok je prema podacima Centralne banke BiH ukupan izvoz iz BiH za 144 miliona kilovat-sati veći od uvoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: