Trgovanje na berzi

Izvor: B92

Četvrtak, 26.10.2006.

13:55

Default images

Na koji način mogu da trgujem obveznicama Republike Srbije za izmirenje obaveza po osnovu devizne štednje građana?

Prvo morate da se obratite nekom od bezanskih posrednika koji imaju dozvolu da trguju obveznicama Republike Srbije na Beogradskoj berzi. Sa njima potpisujete ugovor kojim regulišete međusobna prava i obaveze. Za obavljanje transakcije trgovanja Obveznicama Republike Srbije berzanski posrednici uzimaju proviziju koja ne prelazi 1%, ali njen tačan iznos zavisi od poslovne polititke berzanskog posrednika. Obveznicama se trguje na Berzi od ponedeljka do petka u vremenu od 09:30 do 13:00 časova.

Izvor: Beogradska berza

Na koji način se vrši isplata nakon prodaje obveznica devizne štednje?

Nakon prodaje obveznica Republike Srbije za izmirenje obaveza po osnovu devizne štednje građana isplata se vrši u evrima, na devizni račun prodavca. Isplata se uglavnom obavlja u roku od tri do pet dana nakon trgovanja.

Izvor: Beogradska berza

Kada će se na Berzi trgovati akcijama preduzeća koja su sada u postupku tenderske privatizacije?

Sam postupak tenderske privtizacije nije povezan sa trgovanjem akcijama na Berzi. Agencija za privatizaciju organizuje prodaju do sada neprivatizovanog dela kapitala društvenih preduzeća, dok se na Berzi trguje akcijama koje su nastale u prethodnim procesima privatizacije. U tom smislu, trgovanje akcijama na Berzi nije ni na koji način uslovljeno tenderskom privatizacijom. Bilo je slučajeva da se akcije pojedinih preduzeća pojave na Berzi odmah nakon tenderske privatizacije, ali to zavisi isključivo od odluke emitenta da li da se pojavi u trgovanju na Berzi ili ne.

Izvor: Beogradska berza

Kako da prodam akcije koje posedujem, ako se dosada nije trgovalo akcijama mog preduzeća?

Da bi ste mogli da prodate akcije preduzeća koje posedujete potrebno je da se preduzeće prijavi za trgovanje na Berzi, odnosno da popuni prospekt u kome se nalaze podaci o finansijskom poslovanju preduzeća, imovini koju poseduje, delatnosti kojom se preduzeće bavi... Nakon toga se zakazuje prva aukcija i otpočinje trgovanje akcijama. Pre nego što preduzeće preda prospekt ne možete trgovati njegovim akcijama na Berzi. Nakon što je ovo učinjeno obratite se nekom od berzanskih posrednika čiji spisak se nalazi na sajtu berze.

Izvor: Beogradska berza

Gde se nalazi Beogradska berza?

Berza se nalazi na Novom Beogradu, u ulici Omladinskih brigada 1. Međutim, lica koja nisu ovlašćena za trgovanje na Berzi se u prostorijama Beogradske berze mogu pojaviti samo u ulozi posetioca, nakon dobijanja odobrenja za ulazak u zgradu Berze. Sve poslove vezane za trgovanje na Berzi u ime građana, i na osnovu ugovora koji je sa njima sklopljen, obavljaju Berzanski posrednici - članovi Berze.

Izvor: Beogradska berza

Postoji li način trgovanja na Berzi, gde vlasnik akcija sam može da odabere momenat kada želi da proda ili kupi određenu akciju. Ja bih sklapao ugovor za prodaju ili kupovinu gde ja, javljajući brokerskoj kući npr. e-mail-om, dajem momenat za kupovinu ili

U zavisnosti od Vašeg dogovora sa brokerskom kućom, postoji mogućnost da brokeru ispostavite nalog telefonskim putem i on ga, tog trenutka, unosi u sistem za trgovanje BELEX. Svakako, neophodno je da broker prethodno poseduje dokaz o Vašim izdvojenim novčanim sredstvima na posebnom računu, ukoliko se opredelite za kupovinu hartija od vrednosti, odnosno račun hartija od vrednosti, ukoliko je Vaše opredeljenje prodaja hartija.

Istovremeno, servis BELEX.info (http://www.belex.info) omogućuje Vam praćenje trgovanja na Beogradskoj berzi u realnom vremenu, kako bi ste mogli da blagovremeno odreagujete na sve promene na tržištu.

Izvor: Beogradska berza

Kako mogu da trgujem akcijama na Beogradskoj berzi i da li to mogu putem interneta?

Akcijama se na Beogradskoj berzi trguje isključivo posredstvom brokera. Putem interneta možete pratiti promene cena preko novog servisa na adresi www.belex.info. Prateći promene cena, u realnom vremenu, znači kada se i dese, možete reagovati i pravovremeno izdati nalog brokeru.

Izvor: Beogradska berza

Kako je moguće da brokeri daju naloge kupovine na berzi koji nisu u momentu davanja naloga pokriveni novčano, a onda sutradan, kada banke rade usaglašavanje sa upitima Centralnog registra, njihovi klijenti naknadno uplate novac koji nedostaje?

Prema pravilima Berze pre ispostavljanja naloga bilo za kupovinu ili prodaju moraju biti izdvojena novčana sredstva na posebnom računu u banci, istovremeno sa deponovanjem akcija. Znači, moraju biti izdvojena novčana sredstva pre ispostavljanja naloga. U situaciji da to nije učinjeno, narušena su akta Berze, kojima je predviđeno pokretanje postupka i sankcionisanje učinjenih propusta. Ukoliko smatrate da ste oštećeni, odnosno da nije postupljeno prema pravilima Berze, možete podneti prijavu.

Izvor: Beogradska berza

Interesuje me da li je po novom Zakonu o akcijama direktor preduzeća dužan da izda prospekt za trgovanje?

Odrednicama Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata Čl. 42 predviđena je obaveza izdavaoca da se uključi na Berzu. Takođe predviđeno je da u roku od tri dana od dana upisa hartija od vrednosti u Centralni registar hartija od vrednosti i otvaranja emisionog računa - podnese zahtev za prijem na listing Berze ili zahtev za prijem na slobodno berzansko tržiste. Sa druge strane, Berza nije u mogućnosti da utiče na dinamiku dostavljanja prospekta od strane izdavaoca.

Izvor: Beogradska berza

Da li strani državljani prilikom bilo kakvih poslova vezanih za trgovinu hartija od vrijednosti na Beogradskoj berzi imaju ista prava kao i građani Srbije?

Građani drugih država mogu trgovati hartijama od vrednosti na Beogradskoj berzi, svakako putem brokerske kuće, člana Beogradske berze. Kolege iz brokerskih kuća uputiće zainteresovane na celokupnu proceduru vezanu za otvaranje potrebnih računa, registraciju u Centralnom registru i druge predradnje vezane za trgovanje hartijama na Berzi.

Izvor: Beogradska berza

Da li kupac koji kupuje akcije, npr. preduzeća XYZ, mora da kupi sve akcije koje se ponude na Berzi

Na Berzi možete kupiti onoliko akcija koliko želite. To znači, možete kupiti i samo 1 akciju, ali i više njih, pačak i sve emitovane akcije koje su na prodaju (naravno sve zavisi od Vaše odluke i opredeljenja za investiranje).

Izvor: Beogradska berza

Molim Vas da me obavestite kako mogu lično da se uverim u stanje mojih obveznica stare devizne štednje mimo brokerske kuće, odnosno kako mogu lično da imam pristup o stanju mojih obveznica.

Podaci o vlasništvu nad hartijama od vrednosti evidentiraju se na vlasničkim računima lica u Centralnom registru hartija od vrednosti. U tom smislu, najbolje je da se obratite direktno ovoj instituciji, kako bi Vam dali odgovor na pitanje koje ste postavili.

Izvor: Beogradska berza

Kako je regulisano oporezivanje trgovanja hartijama od vrednosti?

Prema postojećoj zakonskoj regulativi oporezivanje hartija od vrednosti regulisano je sledećim zakonskim propisima:

1) Zakon o porezu na imovinu (Sl.glasnik RS,br.26/2001) - Porezima na imovinu, u smislu ovog Zakona, smatraju se:
  • Porez na nasleđe i poklon;
  • Porez na prenos apsolutnih prava (0,3%)- (saglasno odredbi člana 23. tačka 3. Zakona o porezima na imovinu), kojim se oporezuje prenos apsolutnih prava na hartijama od vrednosti uz naknadu. Obveznik poreza na prenos apsolutnih prava je prodavac, odnosno prenosilac prava. Osnovica poreza na prenos apsolutnih prava je ugovorena cena u trenutku nastanka poreske obaveze, ukoliko nije niža od tržišne vrednosti.


2) Zakon o porezu na dohodak građana (Sl.glasnik RS, br.24/2001). Porezu na dohodak gradjana podležu sledeći prihodi :
  • Prihodi od kapitala (kamate, dividende i drugi prihodi ostvareni učešćem u dobiti); Porez na prihode od kapitala - dividende (20%) - (član 61. Zakona o porezu na dohodak građana), kojim se oporezuju prihodi ostvareni učešćem u dobiti. Obveznik poreza na dividende kao prihod od kapitala je fizičko lice koje ostvaruje dividendu. Osnovicu za obračun poreza na prihod od dividende čini 50% bruto dividendi i drugih prihoda ostvarenih u dobiti raspodeljenih obvezniku.


Prihodi od kapitalnih dobitaka. Porez na kapitalne dobitke /20%/ - (čl. 72. - 78. Zakona o porezu na dohodak gradjana „Službeni glasnik RS“, br. 24/2001 i 80/2002.), kojim se oporezuje kapitalni dobitak koji predstavlja razliku između prodajne cene hartija od vrednosti i njihove nabavne cene. Obveznik poreza na kapitalne dobitke je fizičko lice koje prodajom hartija od vrednosti ostvarilo prihod. Kod pravnih lica kapitalni dobici se ne oporezuju posebno kao takvi, već se u skladu sa Zakonom o porezu na dobit preduzeća uključuju u oporezivu dobit prilikom izrade poreskog bilansa. Poreska stopa iznosi 10%.

Izvor: Beogradska berza

Ako sam po ugovoru sa brokerom navela minimalnu cenu akcije od 2.900,00 dinara kako su uradili i ostali akcionari, kako su onda akcionari prodali akcije po ceni od 2.200,00 dinara ?

Ukoliko su neki akcionari svoje akcije prodali po ceni od 2.200,00 dinara to može značiti ili da su kao svoju prodajnu limit cenu naveli upravo cenu koja je manja ili jednaka iznosu od 2.200,00 dinara ili da su brokeru dali tr žišni nalog kojim su zapravo prihvatili bilo koju cenu koja se formira na tr žištu u okviru zone fluktuacije. Ne postoji mogućnost da akcija kojoj je u nalogu navedena prodajna limit cena od 2.900,00 dinara bude prodata ispod te cene. Ukoliko bi se to dogodilo, krivac za takav postupak bi svakako morao snositi zakonske posledice.

Izvor: Beogradska berza

Da li je punoletstvo jedan od uslova za poslovanje sa akcijama?

Punoletstvo nije preuslov za poslovanje akcijama. Dakle, i maloletno lice može trgovati na Berzi, ali uz prethodnu saglasnost staratelja. Saglasnost je naročito bitna kod prodaje hartija od vrednosti. Takođe, zakonskim aktima definisani su i uslove pod kojima se u slučaju prodaje mora konsultovati centar za socijalni rad.

Izvor: Beogradska berza

A kako se sa Berze prelazi na prodaju firme i ko to pokreće?

Na Berzi se trguje akcijama i na taj način se trguje imovinom preduzeće. Samim tim, prodajom akcija preduzeća na Berzi, koji predstavljaju udeo u vlašnistvu nad preduzećem, znači da npr kada se kupi više od 50% akcija - kupac postaje većinski vlasnik. Čak i jedna akcija znači određeni udeo u vlasništvu. Ukoliko preduzeće ima ukupno 10 akcija to bi značilo da pojedinac kupovinom 1 akcije ima 10% vlasništva, ako, pak preduzece ima 100 akcija, onda ta jedna akcija predstavlja udeo u vlasništvu od 1%.

Izvor: Beogradska berza

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: