Nokia N95: Multimedijalni kompjuter

Zašto je Nokia N95 glavni adut vodeće kompanije na tržištu mobilnih telefona? Možda zato što poseduje kameru od 5 megapiksela, dvostruki slajder, GPS prijemnik, novi medija plejer, lepo kućište ili zato što jednostavno pleni svojom pojavom.

Izvor: Marko Jevtiæ

Ponedeljak, 16.07.2007.

13:28

Default images

Kompanija Nokia želi da sa n-serijom mobilnih telefona na tržištu nametne novu kategoriju multifunkcionalnih uređaja, koju u finskoj kompaniji nazivaju „multimedijalni kompjuteri”. Jedan od tih „multimedijalnih kompjutera“ je i Nokia N95, koja bez sumnje postavlja novi standard što se tiče sposobnosti jednog mobilnog telefona.

Prvo što upada u oči je dizajn telefona, odnosno zanimljivo kućište sa dvostrukim „slajderom”, koji se u jednom pravcu izvlači za normalnu tastaturu, a u drugom za kontrolu medija plejera. U trenutku kada se izvlači tastatura za medija plejer ekran se rotira tako da se dobija širi ekran (portret), veoma praktičan za gledanje video fajlova. Mehanizam (slajder) stoji čvrsto kada je tastatura izvučena, ali kada je telefon skopljen mehanizam nije najstabilniji, pogotovo ako se ima u vidi da se ne radi o poluatomatskom slajderu.

Ekran na telefonu je pohvalnih dimenzija (40x53 mm) dijagonale od 2,6 inča, a prikazuje 16 miliona boja sa rezolucijom od 320x240 piksela. Jedna od mana prilikom rotiranja ekrana je da i posle vraćanja tastature za medija plejer ekran ostaje u „portret“ položaju. Da biste ga vratili u normalan položaj morate da izvučete i normalnu tastaturu, što zbog stalnog ponavljanja zna da bude iritirajuće. Ekran nije osetljiv na dodir, što bi možda bio još jedan plus prilikom poslovnog korišćenja telefona.

Kompaktno kućište je dimenzija 100 x 53 x 20 milimetara i teži 121 gram. Platforma koja pokreće N95 je Symbian 9.2 (S60), što telefon čini mini kompjuterom, a daje mu mogućnost instaliranja raznih aplikacija.

Multimedija

Najbitniji multimedijalni dodatak telefona je kamera od 5 megapiksela sa autofokusom i „Carl Zeiss optics tessar“ optikom. N95 pravi odlične fotografije u rezoluciji od 2582 x 1944 piksela, a može da pravi i pristojne video snimke u VGA rezoluciji 640 x 480 sa 30 frejmova po sekundi. Video fajlovi se mogu snimiti u MP4 ili 3GP formatu, a dužina je ograničena samo slobodnom memorijom. Da bi doživljaj bio potpun tu su i programi za editovanje fajlova, koji se pre svega mogu koristiti za obradu fotografija. Naprimer, naknadno se može izbaciti efekat “crvenih očiju” sa fotografije, dok se sa video snimaka može preuzetio samo zvuk.

Pored slušanja radija zahvaljujući kvalitetnom FM tjuneru, interesantna je novina sa obogaćenim medija plejerom koji podržava sve bitnije zvučne formate. Sve se može slušati i preko klasičnih vokmen slušalica, jer postoji standardni 3,5 mm džek, što je odlična opcija.

Jedna od prednosti u odnosu na ostale telefone je GPS prijemnik, odnosno sistem za globalno pozicioniranje. Zahvaljujući prijemniku N95 preko aplikacije Maps prikazuje tačnu poziciju telefona, traži najbliži put do određene tačke, a ima i ostale navigacione funkcije. Ipak, korišćenje servisa se plaća 8 evra mesečno ili 60 evra godišnje, a u Srbiji su podržani samo veći gradovi.

Što se tiče poslovne upotrebe, tu su klijent za elektronsku poštu, dobar organajzer i programi za pregled tekstualnih, tabelarnih i PDF fajlova. S obzirom da je telefon 3G rad na Internetu je kao sa kancelarijskog računara. Posebna pažnja je usmerena na blogovanje, tako da je omogućeno veoma jednostavno upravljanje blog servisima direktno sa telefona.
Kako je telefon prepun brojnih alata najveća mana mu je baterija, pa ni sa minimalnim korišćenjem baterija ne traje dugo. Zvanično baterija traje 215 sati kada se telefon ne koristi, dok sa naprednijim korišćenjem baterija ne traje ni jedan ceo dan. Kada se telefon koristi normalno, ali bez naprednijih funkcija (GPS i 3G), baterija traje oko 3 dana. U kutiji sa telefonom dolazi USB kabl, AV kabl, slušalice sa mikrofonom, CD sa softverom i uputstva.  

Trend da što više funkcionalnosti stane u jedan uređaj Nokia na primeru N95 skoro dovodi do savršenstva. Naravno to utiče na cenu telefona, pa se može reći da je ona sasvim korektna za one koji će te funkcionalnosti i koristiti. Cena: 67.799,00 Din.

Telefon je na testiranje ustupila Nokia (www.nokia.com)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: