Država mora da zadrži Komercijalnu banku

Ako kompanija u kojoj država ima većinsko vlasništvo dobro posluje i ako to donosi rezultate na tržištu, kao što je slučaj kod Komercijalne banke, onda ima smisla da ona ostane vlasnik. U svakom drugom slučaju država treba da se povuče, otkriva predsednik IO Komercijalne banke Ivica Smolić svoj stav o poziciji u kojoj je sada ova banka.

Fokus

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2012.

11:11

Default images

On je siguran da će država do kraja godine bez problema dokapitalizovati Komercijalnu banku i tako ostati većinski vlasnik.

Nemam dilemu da će Srbija dokapitalizovati Komercijalnu banku i da će se to uraditi možda čak i pre nego što većina ljudi očekuje, jer je to dobro i za banku, a još više za državu.

- Da li treba privatizovati jedinu banku u vlasništvu države?

Država je dobar i profesionalan vlasnik Komercijalne banke već godinama. Ukoliko se takav odnos nastavi, svakako da država treba da ostane vlasnik. Sam potez dokapitalizacije banke govori o velikoj odgovornosti kako Vlade, tako i svih državnih struktura.
Sada se u krizi pokazalo koliko je važna uloga jake državne banke. Ona može dobro da radi, da podržava projekte poput subvencionisanih kredita i poljoprivrede, kao i ostale programe koje donosi Vlada u borbi protiv krize.

Srbija je jedina zemlja u okruženju koja ima državnu banku, koja se godinama više nego uspešno bori sa međunarodnim bankama na svom tržištu.

- MMF smatra da sve treba privatizovati.

Generalni stav je da ničije savete ne treba slepo slušati. Birate čije ćete savete saslušati, analizirate ih pažljivo, posebno kad dolaze od tako uglednih institucija kakva je MMF, ali je konačna odluka uvek samo vaša.

Mislim da tako kako postupamo u privatnom životu, treba i u poslu. Ne može niko drugi bolje od vas samih da razume poziciju u kojoj se nalazite, pogotovo sada u krizi.

- Šta će se desiti ako država ne dokapitalizuje banku?

Država do kraja godine treba da izdvoji oko 110 miliona evra u te svrhe, da bi i dalje zadržala učešće od 42,6 odsto. U slučaju da to ne učini, praktično bi strani investitori mogli da imaju više od 50 odsto vlasništva u Komercijalnoj banci.
Ekonomski neracionalno bi bilo da država svojim nečinjenjem nanese štetu sama sebi. Država tako ne bi iskoristila prava za koja se izborila u veoma teškim pregovorima sa EBRD-om 2009.

Tada je urađen izvanredan profesionalni potez, jer je u momentima krize Komercijalna banka uspela da ojača kapital i ostane u vrhu srpskog bankarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grad propada

Američki novinar Džulijan Ralf je 1890. godine otputovao iz Njujorka u Birmingem, tadašnji industrijski centar u centralnom delu Engleske. Nazvao ga je gradom kojim se najbolje upravlja na svetu.

8:04

3.5.2024.

1 d

Podeli: