Besplatne akcije ni blizu 1.000 €?

Besplatne akcije javnih preduzeća za koje su se građani prijavljivali zbog ekonomske krize vredeće znatno manje nego što se očekivalo, procenjuju ekonomisti.

Izvor: B92

Petak, 16.01.2009.

19:00

Default images

Skoro godinu dana je prošlo od kada su građani Srbije počeli da se prijavljuju za besplatne akcije javnih preduzeća. Iako njihova podela još nije ni počela, u Ministarstvu ekonomije kažu da će građani prvo dobiti akcije NIS-a, a da će do kraja 2009. dobiti i akcije drugih javnih preduzeća.

Ekonomisti, međutim, procenjuju da će akcije zbog ekonomske krize vredeti znatno manje nego što se očekivalo.

Godinu dana od prijavljivanja za besplatne akcije šest javnih preduzeća, od kojih bi, prema tvrdnjama ministra Mlađana Dinkića, svaki građanin mogao da zaradi oko 1.000 evra, akcije niko još nije dobio.

Državni sekretar za privredu i privatizaciju Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić kaže da građani nemaju razloga da sumnjaju jer će podela akcija sigurno početi ove godine. Osim toga, od prodaje preduzeća iz Privatizacionog registra građani će najverovatnije na svoje račune dobiti uplate od 80 do 100 evra, kaže Ćirić.

“Prve akcije koje će građani dobiti ove godine će biti akcije NIS-a. Podsetiću vas da zakon kaže da najkasnije šest meseci od datuma sprovođenja privatizacije građani dobijaju svoje akcije, kojima će slobodno moći da raspolažu", rekao je on.

"Znači, ide prvo NIS, a očekujemo da će ove godine dobiti i akcije Galenike, a mislim da akcije Telekoma ove godine neće moći da dobiju, kao ni Aerodroma Beograd, nego će to biti 2010. godine”, kaže Ćirić i ponavlja da će građani od prodaje šest javnih preduzeća dobiti na kraju u proseku akcije u vrednosti 1.000 evra.

Ipak, kako je zaključio, krajnji iznos zavisi od okolnosti na tržištu i ostvarivanja dobiti prilikom prodaje.

Ekonomista Milan Kovačević ocenjuje, međutim, da je obećanje od 1.000 evra bilo nerealno i pre ekonomske krize. On objašnjava i da će cena od 400 miliona evra, po kojoj je većinski deo NIS-a prodat Rusima, sigurno uticati i na buduću cenu akcija. “Akcija koju će svaki građanin dobiti od NIS-a, po vrednosti po kojoj je kapital platio Gasprom, vredi samo 24 evra, pa bi bilo potrebno 42 NIS-a da se privatizuje i da građani dobiju akcije, pa da se dođe do 1.000 evra", rekao je Kovačević.

"Čini mi se da je čitav posao bilo nerealno obećanje građanima da će nešto značajno dobiti, a u sadašnjoj situaciji, kada će sigurno biti teška ova godina i kada će se vrlo sporo popravljati berzanske cene, ne treba građani da računaju da će mnogo vrednosti dobiti”, smatra on.

Podsetimo, zakonom je predviđeno da građanima budu podeljene akcije NIS-a, Jata, Telekoma, EPS-a, Galenike i Aerodroma "Nikola Tesla".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: