Mazda 6 CD175 A/T Revolution

Nijedan japanski automobil koji ne pripada premijum segmentu nije bio toliko blizu nemačkim premijum modelima kao što je to sada Mazda sa novom "šesticom". Kvalitet materijala u kabini, način na koji se vozi i tehnička sofisticiranost su nešto što treba da zabrine i Audi i BMW i Mercedes.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.08.2013.

21:35

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Mazda se poslednjih godina veoma približila evropskim proizvođačima automobila i to po svim standardima.

Sada je to toliko očigledno, tako da prvi kilometri za volanom nove "šestice" izazivaju pravo ushićenje kod vozača i nevericu da su konstruktori baš toliko dobro odradili svoj posao.

Naravno, u to možete i sami da se uverite ako zakažete test vožnju.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4865/1840/1450 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2830 mm
Kao rezultat svega toga dešava se da kupci koji su planirali da pazare auto kod čuvene nemačke premijum trojke okreću glavu i kupuju Mazdu.

To su nam potvrdili i ljudi iz čačanske firme Dipem, koja je preuzela na sebe prodaju i servis Mazdinih modela za teritoriju Beograda i okoline.

Kuriozitet je to da niko nije očekivao da će se najviše prodavati upravo najskuplje verzije i to u kombinaciji boja kao na automobilu koji smo testirali. Cena ove vrhunske verzije je 33.490 evra sa PDV-om, dok se bazni benzinac može kupiti već za 21.990 evra.
Mazda 6 CD175 A/T: zapremina 2191 ccm; snaga 129 kW (175 KS) pri 4500 o/min; obrtni moment 420 Nm pri 2000 o/min
Važno je reći da su u cenu uračunati troškovi carine i poreza, s obzirom da „šestice“ dolaze iz japanske fabrike. Iako su to vrlo nekonkurentne okolnosti u odnosu na proizvođače čiji se modeli sklapaju u Evropi, cena je ipak više nego konkurentna.

Tradicionalno, Mazda nudi pristojnu opremu čak i u najnižem paketu, a već za nešto više od 25.000 evra može da se kupi i vrlo bogato opremljen benzinac u pretposlednjem, odnosno trećem paketu koji obuhvata bi-ksenonske farove sa adaptivnim praćenjem krivine, sistem koji upozorava na napuštanje kolovozne trake, automatsko aktiviranje dugih svetala, prednje i zadnje parking senzore, grejače sedišta, Bluetooth konekciju, tempomat, senzore za kišu i farove…
Međutim, luksuzna oprema nije glavni adut kojim Mazda 6 pleni, već opšti kvalitet i sofisticiranost u svakom pogledu.

Dizajn karoserije je tradicionalno specifičan i prepoznatljiv sa atraktivnim, dugačkim i tankim prednjim delom. Enterijer je prilično sveden i konzervativan, ali sa opštim utiskom luksuza.

Nema kič detalja - crni pijano lak je minimalno upotrebljen sa dominantnom širokom lajsnom, mahagoni boje, duž komandne table.
Materijali su zaista na premijum nivou; sve je prijatno na dodir i kvalitetno uklopljeno. Tapacirunzi u vratima izrađeni su u kombinaciji kože, aluminijuma i mekane plastike.

Svaki detalj je urađen sa velikom pažnjom, uključujući i osećaj prilikom korišćenja prekidača, tastera, ručice menjača…

Jednom rečju, kvalitet materijala, izrade i dizajn su zaista na premijum nivou.
Zapremina: 489 l
Ipak, u Mazdi nema nekih luksuznih detalja na koje smo navikli i u nižim klasama. Recimo, ručica ručne kočnice je klasična, mehanička, a displej ozvučenja je relativno mali iako je u pitanju vrhunski Bose uređaj sa navigacijom (u kojoj se nalaze samo glavni putni pravci kroz Srbiju).

Poklopac prtljažnika nema opciju za otvaranje pomoću elektromotora, a i tapacirung gepeka je vrlo prosečnog kvaliteta.

Ovo su bukvalno sve uštede koje smo uspeli da primetimo. Zapravo, ti detalji još više ističu prioritete Mazde – očigledno je da je želja bila da se običnim ljudima ponude najpotrebnija haj-tek dostignuća bez nepotrebnog razmetanja.
Osim bež perforisane kože na elektropomičnim sedištima sa memorijom položaja, četvrti i najskuplji paket opreme nudi još radarski tempomat koji drastično utiče na povećanje bezbednosti prilikom dugih vožnji autoputem.

Takođe, standardne devetnaestice su nešto što dodatno poboljšava izuzetne vozne karakteristike.
Oslanjanje voli da se zatrese prilikom prelaska preko sitnih neravnina, ali to je samo posledica vrlo sportskog podešavanja. Recimo, nagle promene pravca pri velikim brzinama su prava sitnica za ovaj auto, tako da uliva veliko poverenje vozaču u vožnji autoputem koji joj je prirodno okruženje.

Inače, Mazda 6 skreće kao sportski auto uz vrlo direktan upravljač, što oduševljava svakog vozača.
Na red dolazi stavka na koju je Mazda posebno ponosna i to sa pravom. Reč je o motorima.

Pored dvolitarskog benzinca u ponudi je i 2.2 bi-turbo dizelaš sa 150 i 175 konjskih snaga. Uz testiranu najskuplju verziju se isporučuje jači dizelaš i to u kombinaciji sa šestostepenim automatskim menjačem.

To što je u pitanju klasičan automatik ne treba da vas brine, jer je doteran do nivoa robotizovanih menjača sa duplim kvačilom. Veoma brzo reaguje na komandu gasa i odlično se bori sa eksplozivnom snagom dizelaša koji 175 KS razvija na skoro benzinskih 4500 o/min.
Kad kažemo da brzo reaguje na komandu gasa, to znači da inteligentno proračunava koliko stepeni vraća unazad na naglo dodavanje gasa i gotovo trenutno vam stavlja na raspolaganje optimalni obrtni moment.

Takođe, ne prođu ni dve sekunde nakon početka održavanja konstantne brzine a menjač će već prebaciti u stepen prenosa koji je najoptimalniji za nisku potrošnju.

Apsurdno, treba mu malo više vremena da razmisli prilikom pritiskanje papučice gasa do kraja i aktiviranja kik-daun funkcije. U suštini, korišćenje kik-dauna i nije neophodno jer malo jači pritisak gasa dovodi do vrlo snažnih ubrzanja.
Motor lako izlazi na kraj sa masom automobila od preko 1.400 kilograma tako da su maksimalna ubrzanja prilično brutalna pa će i zahtevniji vozači biti vrlo zadovoljni.

Rezerva snage je impresivna u svim režimima rada, a turbo-rupe nema. Čak i na vrlo niskim obrtajima motor trenutno i snažno povlači i to bez potrebe za prebacivanjem u niži stepen prenosa ukoliko su vam potrebna umerena ubrzanja.

Potrošnja na autoputu mu nije jača strana, i to ne zbog automatika koji je povećava za koji procenat već generalno. Pri 90 km/h troši pristojnih 4,2 l/100 km, ali se pri 130 km/h potrošnja podiže na čak oko osam litara.
Test smo završili sa prosekom od 7,4 l/100 km, u šta je više od polovine kilometraže bila uključena i ekstremna gradska stani-kreni vožnja, pa rezultat na kraju i nije bio tako loš.

Kažu da benzinac u praksi troši isto, pa možda čak i manje, što ćemo proveriti prvom prilikom.

Iznenađujuće odmerena i kvalitetna ponuda iz Mazde će po svoj prilici stvoriti probleme nemačkim firmama premijum segmenta, pogotovo ako se u obzir uzmu troškovi nezaobilaznog kasko osiguranja koje je za ovakav auto neophodno. O specifičnom i neutralnom imidžu da ne govorimo…

Haj-tek bezbednost

Mnogo tastera na jednom mestu. Isključivanje ESP-a, kontrola pritiska u gumama, isključivanje stop/start sistema, radarski monitoring vozila koja su vam u mrtvom uglu ili se približavaju, isključivanje adaptivne funkcije farova i taster za kontrolu napuštanja kolovozne trake.

Tempomat sa radarom

Vrhunac današnjih bezbednosnih sistema je predviđanje mogućeg sudara i automatsko kočenje – Mazda ima dve vrste ovog uređaja.

Prvi radi pri brzinama od 15 do 145 km/h, dok se gradski aktivira od 4 do 30 km/h. Auto će sam zakočiti da izbegne sudar ili da smanji štetu, a u sklopu radarskog sistema funkcioniše i tempomat, koji održava zadato rastojanje od vozila ispred - sam koči i ubrzava.

Po ugledu na Nemce

Između sedišta je postavljen džojstik sa tasterima multimedijalnog uređaja koji služi za razna podešavanja. Međutim, na njemu su sve funkcije duplirane, odnosno, sve što možete preko njega da podesite, možete i direktno preko displeja osetljivog na dodir.

Inače, navigacija je marke Tom-Tom, koga Srbija uopšte ne zanima, pa se u njoj nalazi samo autoput.

Vrhunsko ozvučenje

Najskuplji paket opreme osim svih mogućih bezbednosnih sistema sadrži i vrhunsko ozvučenje koje je projektovala firma Bose. To je sistem sa jedanaest zvučnika koji je opremljen i specijalnim mikrofonom za poništavanje neželjenih šumova.

Drugim rečima, sistem proizvodi zvuk talasne dužine suprotnih amplituda od spoljašnjih šumova, tako da je muzika još čistija a smetnje od spoljašnje buke su svedene na minimum.

Kvalitet ozvučenja dolazi do izražaja tek kad se pusti kvalitetno snimljena muzika, a izobličenja nema ni pri "odvrtanju" tastera za pojačavanje skoro do kraja, što je već blisko granici bola.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Više tehničkih detalja o Mazdi 6 možete pronaći na zvaničnom sajtu.

Informacije o cenama možete dobiti takođe na Mazdinom sajtu za Srbiju. Mazda 6 CD175 A/T Revolution
zapremina motora 2191 ccm
snaga 129 kW (175 KS) pri 4500 o/min
maks. obrtni moment 420 Nm pri 2000 o/min
menjač automatski, 6 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4865/1840/1450 mm
međuosovinsko rastojanje 2830 mm
rezervoar 62 l
prtljažnik 489 l
masa 1405 kg
pneumatici 225/45 R 19
maksimalna brzina 216 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 8,4 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 4,2/4,8/5,9 l/100 km
emisija CO2 127 g/km (Euro 6)
Oprema

Standard: senzori pritiska u gumama, automatsko preklapanje retrovizora, automatski prednji i zadnji el. podizači prozora, prednji i zadnji bočni vazd. jastuci sa vazd. zavesama, vazd. jastuk za kolena vozača, zatamnjena zadnja stakla, senzor za kišu i svetlo, blutut konekcija, bi-ksenonski aktivni farovi sa LED dnevnim svetlima, automatska duga svetla, upozorenje za napuštanje kolovozne trake, prednji i zadnji parking senzori, grejači prednjih sedišta, alu-felne prečnika 19 inča, kamera za vožnju u nazad, alarm, Bose ozvučenje sa 11 zvučnika, el. podesiva kožna sedišta sa memorijom, adaptivni tempomat sa radarom, tasteri za manuelnu promenu brzine na volanu, hands-free zaključavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: