Prva vožnja: Mazda3

Mnoge svakodnevne stvari shvatamo zdravo za gotovo. Jedna od njih je bečka šnicla. Ne mislim da je ovo prženo parče mesa, uvaljano u prezle i jaja svakodnevno u smislu intervala konzumiranja, ali je prisutno u mislima.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.11.2011.

09:21

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Na prezentaciji osvežene Mazde3, održanoj u Veneciji, saznao sam da je bečka šnicla zapravo poreklom iz Italije. Ovu priču nije ispričao neki italijanski rodoljub, već Mazdin menadžer tokom prezentacije najvažnijeg Mazdinog modela.

Bečka šnicla, proizvod je krize koja je nastupila negde oko 1514. godine kada bogati Italijani više nisu mogli da priušte da zlatnim listićima dekorišu svoje obroke.
Mazda 3 MPS: Dužina: 4460 mm, Širina 1755 mm, Visina 1,460 mm, Meðuosovinsko rastojanje: 2640 mm
Snalažljivi kuvari uspeli su da proizvedu bled efekat pozlate prženjem mesa uvaljanog u prezle i jaja.

Vidite da muke koje nam je donela SEKA nisu najveće u istoriji, zar ne?

Jedan austrijski Maršal po imenu Radecki, odneo je Cotoletto alla milanese u svoju domovinu negde krajem 19. veka, odradio dobar marketing i ostalo je istorija.
Ako sam vam malo otvorio apetit sa pričom koju sam čuo na prezentaciji, hajde da vidimo čime su se još, osim gurmanlucima, ljudi u Mazdi bavili.
Mazda 3 Heèbek: Dužina: 4460 mm, Širina 1755 mm, Visina 1,470 mm, Meðuosovinsko rastojanje: 2640 mm
Iako je moj utisak da je druga generacija Mazde3 relativno skoro predstavljena (proleće 2009.) već je spremna osvežena verzija.

Zadaci koje treba da obavi facellift je da poboljša vozne karakteristike, koje su već na veoma visokom nivou u klasi, da učini model ekonomičnijim, bezbednijim i da zategne po koju liniju na karoseriji.
Kada vozite nove Mazdine modele primetićete da je čitav automobil izuzetno čvrst, i kada prolazite kroz krivine i kada vozite po neravnim putevima.

Da bi se automobil dodatno učvrstio, ugrađena su veća ojačanja po sredini poda koja spajaju levu i desnu stranu automobila. Ova ojačanja protežu se od kraja motornog prostora, ispod vozača i suvozača.
Motor 1,6 MZR: Zapremina: 1598 ccm; Snaga: 77 kW (105 KS) pri 6000 o/min; Maks. obrtni moment: 145 Nm pri 4000 o/min, Menjaè: petostepeni ili èetvorostepeni AT ; 0-100km/h: 9,9s
Zbog čvršće karoserije izmenjeni su i amortizeri koju su podešeni da bolje filtriraju vožnju po neravnom putu i da na taj način smanjuju nivo vibracija koji će se preneti do kabine.

Precizan i oštar sistem upravljanja jedan je od elemenata po kojem je Mazda veoma prepoznatljiva ali ni on nije prošao bez izmena. Kako bi vozač imao verniji osećaj upravljanja i nežnijeg vraćanja upravljača u nulti položaj tokom vožnje, pumpa koja održava pritisak u sistemu prošla je kroz reviziju.
Motor 1,6 MZ-CD: Zapremina: 1560 ccm; Snaga: 85 kW (115 KS) pri 3600 o/min; Maks. obrtni moment: 270 Nm pri 1750 o/min, Menjaè: šestostepeni
Prednji deo trojke još uvek izgleda kao da je čuo dobar vic, ali nasmejana maska hladnjaka sada ima mekših pet uglova.

Poboljšan je dizajn prednjeg branika kako bi se doprinelo smanjenju otpora vazduhu. Ne znam da li ste primetili male plastične deflektore ispred prednjih točkova na novim automobilima.

Iako su jedva primetni, ovi delovi pomažu što boljem kretanju vazduha ispod karoserije pa su na redizajniranom modelu znatno čvršći kako se ne bi deformisali prilikom udara vetra tokom vožnje na autoputu.
Podni panel povećan je za 10% u odnosu na originalni model, a ova izmena takođe doprinosi povoljnijem protoku vazduha ispod automobila ali i smanjenju buke koja nastaje tokom vožnje.

Na zadnjem delu automobila izmenjen je izgled branika i isti je na svim paketima opreme osim kada je reč o Sedan ili o najjačoj verziji MPS. Dizajneri su osmislili nove aluminijumske felne čiji su kraci zakrivljeni kako bi, prema rečima menadžera u Mazdi, odavali utisak kretanja i kada auto stoji.

U ponudi je nova boja karoserije, vidite je na fotografijama. Zove se Autumn Bronze Mica.
Redizajn Mazde3 nije obuhvatio neke velike izmene u unutrašnjosti automobila koja već izgleda skladno i zanimljivo.

Centralna konzola sastoji se iz nekoliko nivoa kako bi se različite informacije i funkcije nalazile na što boljim pozicijama. Na njenom vrhu nalaze se dva displeja.

U zavisnosti od paketa opreme, jedan od ta dva displeja može biti u boji, odnosno na njemu se može prikazivati i mapa navigacionog uređaja.
Skuplji paketi opreme imaju sistem otkljuèavanja/zakljuèavanja i startovanja motora bez kljuèa
Kod standardnih modela, tu se nalaze dva jednostavna ekrana, jedan je namenjen putnom računaru, mobilnom telefonu i drugim podešavanjima a drugi displej namenjen je audio i klima uređajima.
Kontrole tempomata odlièno su postavljene.
Skoro svim ovim sistemima možete upravljati i preko volana na kojem se nalazi 17 dugmića. Trojke sa navigacionim uređajem imaju jedno dugme više.

Komande na upravljaču tradicionalno su elementi na Mazdi kojima sam najmanje zadovoljan. Sitni su, zahtevaju više angažmana i pokretanja palčevima da bi se izvršila neka promena nego kod konkurencije.

Dugmići kojima podešavate jačinu zvuka, prebacujete na sledeći audio fajl, drugu radio stanicu ili podešavate parametre na automobilu nisu u ravni sa površinom upravljača pa ih je lako zakačiti šakama kada je okretanje upravljača intenzivnije (parkiranje, iznenadna izbegavanja prepreka).
Brzinomer i obrtomer smešteni su duboko u instrument tablu. Boja pozadinskog osvetljenja sada je bela pa doprinosi lakšem očitavanju podataka, posebno tokom noćne vožnje.
Sve Mazde3 opremljene su klima ureðajem. Tasteri na centralnoj konzoli su reljefni pa ih je veoma lako koristiti tokom vožnje bez skretanja pogleda sa puta.
Drago mi je da su u Mazdi odlučili da malo pauziraju sa sjajnim, crnim Piano ukrašavanjem centralne konzole. Takva površina veoma je nepraktična jer sakuplja otiske prstiju i svaku česticu prašine koju je vaš auto ikada video.

Cantralnom konzolom sada dominiraju tamne i mat površine koje su ukrašene većim brojem elemenata boje hroma. Mazde imaju zanimljiv lajt šou na svojim centralnim konzolama. Kada koristite komande poput potenciometra za zvuk ili kada podešavate temperaturu vazduha u kabini, osvetljenje oko tih instrumenata će se paliti ili gasiti, u zavisnosti od strane na koju pomerate komande.
Kao dodatna opcija postoji i novi multimedijalni ureðaj sa navigacijom i velikim ekranom na centralnoj konzoli.
Kada se smestite za upravljač, veoma je lako naći odgovarajuću poziciju za vožnju. Prednja sedišta pružaju bolju podršu leđima nego nogama ali to je uobičajena konstrukcija sedišta u japanskim automobilima.

Sedi se relativno nisko, sa komotno ispruženim nogama dok je upravljač moguće izvući kako bi vam ruke bile blago savijene u laktovima, u položaju optimalnom za komfor i za brzo reagovanje. Ručica menjača nalazi se bliže levoj polovini konzole dok je ručna kočnica bliža desnoj strani.
Pored ručne kočnice nalaze se, skriveni ispod poklopca, držači za čaše. Voleo bih da je upravljač deblji, barem u onom delu u kojem je najpravilnije drzati šake tokom vožnje.
U kabini je prijatna atmosfera i prostrano je. Delovi koje najčešće dodirujete napravljeni su od kvalitetne i mekane plastike. Paneli u vratima ne prate nivo sa centralne konzole i osetljiviji su na ogrebotine.
Sva vrata otvaraju se široko što olakšava ulaženje i izlaženje iz automobila. Putnicima na zadnjoj klupi je komotno u svim smerovima.

Tokom prezentacije nisam proveo puno vremena pozadi, ali uprkos mojoj visini od preko 195cm mogao sam udobno sa sedim. Prostora za glavu bilo je sasvim dovoljno, dok je za noge naravno zafalilo, što i nije neka korisna informacija, s obzirom da zbog svoje visine udobno sedim samo na zadnjim sedištima skupih limuzina.
Mazdin RVM sistem vizuelno obaveštava vozaèa o vozilu u mrtvom uglu. Ukoliko ste dali pokazivaè dok imate automobil u mrtvom uglu, oglašava se i zvuèno upozorenje.
Mazdini automobili više su pravljeni za vožnju nego za sedenje i pričanje o izmenjenim elementima enterijera. Na svakoj test vožnji neke nove Mazde imam isti osećaj, kao da već neko vreme imam taj auto. Udobno sam smešten u svom sedištu, ivica prozora seže preko ramena pa se osećam veoma sigurno.

Nožne komande veoma su dobro odmerene i pomažu vam da očuvate komfor vožnje jer ih je lako dozirati. Upravljač je potrebno veoma malo okretati da bi se točkovi odlučno i brzo pomerali levo – desno (direktan upravljač). To ne samo da olakšava parkiranje već vas veoma lako povlači da vozite dinamično.
Zapremina prtljažnika: 340l. Ako je auto opremljen Bose audio sistemom, zapremina se zbog woofera smanjuje na 300l.
Na putevima oko Venecije, redizajnirana trojka nije mogla da pokaže “od čega je napravljena”. Neki od vas možda su posetili automobilom ovaj region pa znaju da je reč o konfiguraciji terena kakvu imamo u Vojvodini - ravni, pravi putevi sa po nekom krivinom na ulazu u naseljeno mesto i naravno autoputevi.

Kružni tokovi bili su najbolji pokazatelj koliko je lepo upravljati Mazdom. Polasci sa naplatnih rampi pokazivali su startnost.
Prvog dana test vožnje vozio sam prelepu crvenu Mazdu3 MPS. Ispod njene haube smešten je turbo benzinac zapremine 2300 kubika koji razvija 260ks.

Ovo je jedan od najjačih motora na svetu koji pokreće samo prednje točkove automobila. Snaga se prenosi preko šestostepenog menjača. Maksimalni obrtni moment od 380nm ovaj motor razvija na 3000 obrtaja.
Motor MZR 2.3-litre DISI Turbo: Zapremina: 2261 ccm; Snaga: 191 kW (260 KS) pri 5500 o/min; Maks. obrtni moment: 380 Nm pri 3000 o/min, Menjaè: šestostepeni
Standardna Mazda3 izgleda prilično sportski tako da MPS ima dodate otvore za vazduh na prednjem delu, velike točkove i spojler na petim vratima. Model koji sam vozio bio je opremljen i novim bi-xenonskim farovima koji prate okretanje upravljača tokom vožnje. Ubrzanja su sjajna a kroz krivine može se prolaziti veoma velikom brzinom.
Unutrašnjost MPS modela
Unutrašnjost MPS-a nije ostavila jak utisak na novinarsku ekipu jer jednostavno ne prati sportski duh ovog automobila. Kod ovakve vrste vozila važe drugačija pravila i kupuju ih drugačiji ljudi.

Ne računajući papučice, svi delovi koje vozač dodiruje tokom vožnje potupo su isti kao na standardnoj verziji automobila – upravljač, ručica menjača, ručica ručne kočnice, sedišta. Papučice su aluminijumske a kroz razne delove enterijera provlači se crveni štep.
Siguran sam da evropskim kupcima, posebno ovakve vrste automobila, znači da u kabini imaju masivan upravljač, sportsko sedište, posebnu ručicu menjača i recimo crveni sigurnosni pojas. Instrumenti su osvetljeni crvenom bojom a na dispeju smeštenom između obrtomera i brzinomera nalazi se pokazivač pritiska turbine.

Prosečna potrošnja po putevima u okolini Venecije iznosila je 8,7 litara na 100km. Nivo buke u kabini je u proseku klase.
I danas mi je žao što nisam imao priliku da se provozam planinskim putem ili po nekoj lokalnoj italijanskoj stazi. Sa druge strane, otkrio sam dvoličnost MPS modela koji je izuzetno nezahtevan za vožnju, koji odlično radi na niskim obrtajima i da može da se koristi svakodnevno. Gospodina Hajda MPS upoznaću nekom drugom prilikom.
Drugog dana prezentacije vozio sam novi model sa 1,6 litasrkim benzincem snage 105ks sa četvorostepenim automatskim menjačem. Ovaj motor svoju maksimalnu snagu razvija na 6000 obrataja a maksimalni obrtni moment na 4000.
Iako vam četvorostepeni automatski menjač u 21. veku može zvučati inferiorno, učinio je vožnju udobnom i nezahtvenom.

Da biste u ručnom modu prebacili u viši stepen potrebno je ručicu povući na dole, da biste prebacili u niži stepen potrebno ju je gurnuti u napred. To je potpuno suprotno od ostatka sveta ali je potpuno isto kao na trkačkim automobilima.
Mazdin, odnosno sportski pristup uvek mi je bi bliži i logičniji jer je vozaču prirodnije da prilikom usporavanja pred krivinom jednostavno gurne ručicu menjača u napred i da vrati ruku na upravljač, umesto da ručicu povlači u nazad. Taj proces traje duže i zahteva više pokretanja vozača.
Komfor koji nosi automatski menjač malo se doplaćuje i na benzinskoj pumpi. Fabrika kaže da troši u proseku oko 7,4 litre na 100km, dok je moj prosek iznosio 8,3 pri prosečnoj brzini kretanja od 34 km/h. Hečbek sa ručnim menjačem u ovakvim uslovima trebalo bi da troši oko 6,4 litre.
Mazda 3 u ponudi ima pet dizel i tri benzinska motora, a prvi put kod nas u prodaji je verzija sa 1.6 litarskim dizel motorom od 116 ks i 6-stepenim ručnim menjačem.

Mazda 3 u Srbiji kroz finansijski lizing sa fiksnom kamatnom stopom od 6,99%. Ponuda važi za pravna lica, a svaki potpisan ugovor podrazumeva besplatno kasko osiguranje za prvu godinu i besplatnu prvu registraciju automobila.

Cene redizajnirane Mazde3 ne bi trebalo da se puno razlikiuju od aktuelne verzije.
Posetite Mazdin sajt.

Saznajte više o Mazdi CX-5.

Da li će ovako izgledati nova Mazda6?
Pogledajte više fotografija u našoj Galeriji.

Foto opremu za ovo putovanje obezbedio nam je Axel foto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: