VW Golf VI

Konceptualno, ostao je neizmenjen do današnjeg dana, ali su se pravila igre značajno promenila, tako da ni život od stare slave nije više jednostavan.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2008.

16:30

Default images

Iako ne prvi, a ono svakako najuspešniji hatchback u istoriji automobilizma, objedinio je praktičnost jednozapreminskog koncepta, a zapakovan u lepuškastu karoseriju, čitavih 9 godina vladao je tržištem u tada, još uvek nedeklarisanom C segmentu. Sad, koliko narodni, ostaje pitanje bez odgovora, obzirom da je mnogima bio i ostao nedosanjan san. Smena generacija prolazi po scenariju iz bajke...

Golf 2 ne samo da 1983. godine nastavlja tamo gde je stala prva generacija, nego je i nadmašuje. Golf ”dvojka” dizel postaje i porodičan, i ”mangupski” i ”macho” automobil, ali i san koji se još više udaljio od jave i naroda. I ako nas neko pita, to je bilo zapravo sve od Golfa. Sa izlaskom Golfa 3 počinje, doduše uspešan, život na staroj slavi. Trojka, u osnovi ne nudi ništa više od konkurencije, ali uspešno koristi ”zamajac” prve dve generacije. Četvrta generacija koja je obeležila 1997. i bila hit salona širom sveta, u osnovi je bila najmanje funkcionalan Golf ikada napravljen, sa potpuno hladnom unutrašnjošću, koji i dalje uspešno lebdi na krilima nedosanjanog sna mnogih.

Bez obzira na tehnološku naprednost, Golf postaje sve manje i manje narodni, a sve više elitistički automobil sa, diskutabilnom cenom od koje boli glava. A konkurencija više odavno nije pred vratima, nego ih je širom otvorila.

Ne može se poreći...

Odlazećoj, aktuelnoj V generaciji se, takođe, ne može poreći mehanička korektnost, izbor pogona i ogromne liste dodatne opreme. Mada, da bi bio iole pristojno motorizovan i koliko-toliko topao u unutrašnjosti, mora se izbrojati neracionalno velik broj novčanica bilo čije valute. Golf V je sve svoje idolopoklonike potražio u višim segmentima naroda od onog koje nosi u svom imenu - Volkswagen (narodno vozilo).

Kako bilo, jedno se Golfu ne može poreći: sve zajedno, bilans do sada kaže 26 miliona prodatih modela svih generacija (rezultat koji je nadmašila jedino Toyota Corolla), i činjenica koja mu dozvoljava da bude ”Das Auto” i da se neslužbeno ceo C segment naziva Golf klasom.

Šesta generacija veoma je brzo uskočila na mesto pete. Čak sumnjivo brzo. Nismo baš od onih koji u svemu traže teoriju zavere, ali čini se da u priči o maloj produktivnosti u proizvodnji ima istine i da se jedan Golf sklapa 50% duže nego jedan Ford Focus ili Opel Astra. Da li je opravdanje u složenosti konstrukcije, u šta sumnjamo, ili je problem u neefikasnoj organizaciji posla. Ipak, da završimo sa lamentiranjem zbog čega je tako brzo stigao novi Golf, i pređemo na otkrivanje šta nam novo donosi.

Dirigent iz Italije

U slučaju dizajna Golfa VI, prva violina dizajna cele kompanije jeste Walter de Silva, koji se proslavio modelom Alfa 156, pa i nekim rešenjima kod Seata, ali isto tako postao poznat po činjenici da sve automobile iz game toliko vizuelno poistovećuje, da raspoznavanje postaje prava enigma.

Iako pronalazimo detalje koje smo već videli i na Sciroccu i na Passatu CC, pa i na Touaregu, zabune biti neće. Golf VI izgleda nezamenjivo, i izgleda dobro. I to se mora priznati. U gabaritima koji se u milimetrima razlikuje od prethodnika, donosi potpuno drugačiji imidž. Deluje stameno, snažno i dinamično, ali ne i sportski po svaku cenu. Osećaj promene u dizajnu karoserije ponajviše donose promenjeni odnosi prepusta preko prednjih i zadnjih točkova.

U enterijeru, novi Golf dobrim delom preuzima armaturu i instrumentaciju od Passata CC, čime VW evidentno pokušava da kupcu ulije osećaj veće vrednosti i luksuza. A, u tome i uspeva. Enterijer je dobro organizovan, pregledan, bar na prvi pogled i funkcionalan. I pri tome i dopadljiv, i na oko, i na dodir.

U VW-u tvrde i argumentuju da je ovo najbolji Golf do sada proizveden. Naravno, uz ogradu da smo za sada videli i pipnuli samo vrhunski opremljenu verziju, čija cena duboko zalazi u razred D segmenta.

Temelj

Priča da Golf VI koristi, odnosno preuzima platformu od prethodnika, nije bez osnova. Promene dimenzija odnose se na prepuste preko točkova, a podatak da je međuosovinski razmak identičan, ukazuje da platforma nije mnogo menjana. Naravno, u toj činjenici ne treba tražiti ništa loše...

Praktično, svaki novi model je manja ili veća evolucija prethodnika. Šta više, Golfu V se nije ni moglo mnogo prigovoriti na balansu, upravljivosti ili voznoj dinamici. Iako je bilo spekulacija da će Golf ostati bez zadnje multilink osovine, čime bi se postigla ušteda u troškovima, to se nije dogodilo. Postavka donjeg postroja ostaje sa McPhersonom napred i multilinkom pozadi, bez obzira na motorizaciju.
Sa spiska dodatne opreme izdvajamo adaptivnu kontrolu šasije koja prtiskom na dugme osetno menja karakter ogibljenja vozila. Bitne izmene odnose se na akustičku izolaciju vozila u koju je uloženo mnogo truda, a upotrebljeni efikasniji i lakši materijali, koji će Golf učiniti tišim. Takođe, sjajna vest je da će se uz dobar deo motorizacije moći kupiti i famozni DSG menjač, koji je VW patentirao, a mnogi drugi krenuli za njim.

Golf je dobio kameru za vožnju unazad, asistenciju pri parkiranju, pa čak i sistem automatskog održavanja rastojanja. Očigledno, barem prema onome što se nalazi u ponudi, Golf je ozbiljno sazreo, samo nam negde pri kraju pameti ostaje pitanje koliko će zrelost morati da se plati: malo, optimalno, ili mnogo?!

I stari i novi

Od motorske ponude, za početak prodaje, do kraja ove godine mogu se očekivati i novi, ali i motori koji su znatno unapređeni. Dva su sa poznatom TDI oznakom i u penziju definitivno šalju koncept pumpe-brizgaljke koji svoje mesto ustupa common-railu. Iz dve litre zapremine stiže 110 ili 140 konjskih snaga, a početkom naredne godine, isti agregat stići će i do 170 KS.

U benzinskom segmentu, od poznanica stiže bazni 1,4-litarski sa 80 KS. Prati ga 1,6-litarski sa 102 KS, koji je uz novi motorski menadžment i katalizator, postao tiši, efikasniji i ekonomičniji. Ko bude bio spreman da doda 2.500 evra, uz ovaj agregat moći će da dobije i DSG menjač sa 7 stepeni prenosa. Već narednim benzincem od 122 KS, VW ulazi u novu eru malozapreminskih motora velike snage. Pod oznakom TSI i uz pomoć direktnog ubrizgavanja i turbokompresora, iz samo 1,4 litre do Golfovog prenosa stiže 122 KS. Standardni menjač je sa 6 stepeni, a opcija sedmostepeni DSG.

Kada se turbo kompresoru doda i mehanički kompresor, 1,4-litarska zapremina postaje toliko efikasna da motor stiže do 160 KS, a da pri tome u proseku troši 1,7 litara manje od prethodnika sa 150 KS. Sedmostepeni DSG menjač takođe je opcija i alternacija šestostepenom manuelnom.

Na vulkanskom ostrvu

Dva islandska vetrovito-sunčana, pretežno kišna dana, iskoristili smo da upoznamo novo izdanje ”Njegovog Veličanstva” u šestoj evoluciji. A Nj. V. je definitivno tiho, dinamično i upravljivo. Najkraće je u šta možemo sublimirati dvestotinak kilometara vožnje. Zabavan i udoban, i onaj deo koji nam je poslovično nedostajao - prijatan i vozaču i putnicima.

Koncentrišući se na snažniji dizel sa DSG prenosom, procenjujemo da će zasigurno biti jedan od najčešćih izbora kupaca. Kultura rada motora sa common-railom za stepenicu je iznad prethodnika. Zvučna izolacija definitivno je dobra, iako šum velike količine vode pod točkovima, koju smo imali većim delom vožnje, malo šta može da neutrališe. Elektronsko prilagođavanje tvrdoće ogibljenja ima efekta, i vozač može efikasno prilagoditi trim ogibljenja pritiskom na taster. Kočnice su poslovično efikasne, a balans vozila veoma dobar.
Sedišta, bar vrhunska kožna i elektropomična, duboko su profilisana, tvrda, ali ne i neudobna. U kombinaciji sa upravljačem podesivim po visini i dubini, položaj vozača je odličan.

Generalna ponuda prostora je korektna, mada se u segmentu mogu naći i bolji.

A da li je zaista najbolji Golf ikada proizveden? Na prvi susret jeste, bar svakako najtoplijeg enterijera do sada. Pouzdanost, ekonomičnost i naravno popularnost tek ostaje da se vidi.

Sve se menja, a možda i ne

Međutim, deo koji se nije promenio odnosi se na onaj ”Volks” iz imena čuvene fabrike iz Wolfsburga. Golf odavno nije ”narodni” automobil. Kako smo nezvanično saznali minimalna polazna cena za 1,4-litarsku benzinsku verziju sa 80 KS, kod nas će biti 17.000 evra.

Verovatno i vredi toliko, ali jasno je kao dan da će običan narod i dalje samo sanjati Golfa, a da će ga kupovati oni koje sebe baš i ne smeštaju u ”narod” na koji se mislilo kada je pravljen ”narodni” automobil.

Piše: Aleksandar Uglješić, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: