Automobili

Četvrtak, 26.06.2003.

13:21

Volvo V50 1.6 D

Boravak u Volvoima nove generacije u potpunosti se nadovezuje na boravak u modernim stanovima opremljenim Ikea nameštajem.

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Izvor: B92

Default images

Ukoliko nikada niste bili ni u novom Volvou ni u stanu opremljenom Ikea nameštajem, pokušaću da vam dočaram kako je i u jednom i u drugom. Obe firme osnovane su u Švedskoj, obe firme sprovode brojne inovacije na svojim proizvodima, odlikuju se modernim dizajnom i udobnošću prilikom korišćenja.
Jedna moguæa kombinacija moderne Ikea dnevne sobe
Da krenemo sa stanom, jer je krov nad glavom ipak važniji od prevoznog sredstva, iako se nalazite na sajtu automobila.

Pregrade i koristan prostor nalaze se u svakom komadu moderno i minimalistički dizajniranog nameštaja dok vrata i fijoke kuhinjskih elemenata imaju sisteme za nežno zatvaranje kako bi sprečili pravljenje buke dok poslujete po kuhinji.



Kada se nalazite u takvom prostoru pomislite da svi zaposleni u Ikei imaju zadatak da u svoje slobodno vreme zapisuju sve što ih nervira prilikom upotrebe svakodnevnih stavri a zatim da taj spisak predaju razvojnom centru kako bi tamo napravili korisne proizvode u kojima će kupci uživati.

Raznim kombinovanjem ovog nameštaja takođe možete u velikoj meri pokazati gostima koliko ste drugačiji od većine.
Volvo 240 Classic karavan iz 1991. godine èiji sam ponosni vlasnik
Jednog dana 1993. godine Ingvar Kamprad, osnivač Ikee i sedmi najbogatiji čovek na svetu, kupio je Volvo 240 karavan i od tada kao da Volvo u znak zahvalnosti i poštovanja proizvodi automobile Ikeinom filozofijom.

Volvoima izgled nije bio jača strana u prošlosti. Legendarni, neuništivi klasik, model 240 i danas u svetu nazivaju „cigle“ ili „tenkovi“ što, priznaćete nije baš neki kompliment za izgled auta.
Zapremina motora: 1560 ccm, snaga motora: 109 ks
Jača strana Volvo automobila uvek je bila bezbednost a sama kompanija bila je pionir na ovom polju. Kroz svoju istoriju uništili su veliki broj automobila kako bi povećali našu bezbednost tokom putovanja.

Pogledajte spisak inovacija kroz istoriju fabrike.

Volvo je tokom devedesetih godina prošlog veka sprovodio pravu poslovnu vratolomiju ponudivši tržištu četiri modela u istoj klasi: 240, 740, 850 i 940. Ford je 1999. godine kupio Volvo.
Potrošnja goriva: grad 7,5 - 9 l; otvoren put: 5 l, rezervoar 60 l
Danas imaju najsavremeniji centar za ispitivanje sudara u kojem su kreš test modeli laserski navođeni i mogu se sudarati i jedan sa drugim a ne samo sa preprekom koja se deformiše (NCAP test).

U Volvou postoje ekipe stručnjaka koje putuju na mesta saobraćajnih nesreća u Švedskoj u kojima su učestvovali Volvoi kako bi lično ispitali šta je pošlo naopako, šta je pomoglo a šta odmoglo putnicima, i kao u Ikei, predaju svoje zaključke kolegama u razvojnom centru koji će sutra proizvesti bezbedniji auto u kojem će putnici uživati.
Novi vizuelni identitet Volvoovih automobila koji je startovao sa modelom S80 pre skoro deset godina uspeo je vrlo efikasno da skrene pažnju prolaznika (maska hladnjaka je u ravni sa prednjim branikom iz koje se nastavlja linija poklopca motora koja se preko krova nadovezuje na poklopac prtljažnika i na taj način stvara vizuelnu celinu, meka ali izražena ispupčenja duž boka automobila...)
Modeli S40 i V50 dosledno sprovode ove dizajnerske direktive sa ciljem da u očima javnosti Volvo preraste iz „konstruktora tenkova“ u proizvođača veoma veoma cool automobila.

Oba modela se kotrljaju na točkovima zašrafljenim na Fordovu platformu koju koriste i Ford Focus i Kuga, Mazde 3 i 5, Volvoi C30 i C70
Mi vam predstavljamo model V50, 1.6 dizel Momentum koji u Grand Motorsu, generalnom uvozniku Fordovih vozila za Srbiju košta tačno 32 000 evra. Mommentum je drugi najluksuzniji paket u ponudi i bez dodatne opreme (Metalik boja, Parking senzori-pozadi, Volvo Guard alarmni sistem sa senzorima za podizanje i pomeranje vozila) košta 29 810 evra. Najjeftiniji V50 košta 26 200 evra.

Kao i svi Volvoi ima dvogodišnju garanciju.
Dopada mi se kada karavanska ili neka druga verzija osnovnog modela ne izgledaju kao da su sastavljeni u žurbi. Već smo pohvalili odličan posao koji je Renault uradio sa Meganom Sedan a sada ćemo pohvaliti i Volvoov proizvod koji na poklopcu prtljažnika ima slovo V (versatile = svestran = karavan) umesto S (sedan = limuzina).

Volvo ima naviku da na svojim karavanima duž čitavog zadnjeg stuba prostire zadnja svetla. To je neka vrsta zaštitnog znaka još od modela 850 zahvaljujući kojem ne samo da emitujete više svetlosti tokom noćne vožnje ili tokom vožnje po magli već će i tata koji se vozi sa detetom u kolima iza vas još sa nekih 100 metara moći da kaže: „Sine, ono je Volvo ispred nas“.
Ne postoji moguænost otvaranja samo stakla na zadnjim vratima kako biste izbegli podizanje celih vrata kada u prtljažnik stavljate sitnice
Verovatno znate da ključevi novih automobila na sebi imaju i dugmiće za otključavanje/zaključavanje ali često se dogodi da su te komande sitne i da ih je teško raspoznavati po mraku kada morate približavati ključ nosu kako biste sigurno znali šta radite. Niko ne želi da ostavi otključan auto na ulici.
Volvo ima najbolje rešen raspored komandi na ključu (naravno ne ubrajamo keyless sisteme) koji sam ja do sada video. Dugme za otključavanje je veliko i udubljeno a dugme za zaključavanje je isto takvo samo ispupčeno. Dugme za otvaranje prtljažnika je ravno dok su komanda za aktiviranje noćnog osveljenja i „panik“ dugme takođe jasno razdvojeni.

Kontakt brava nije smeštena negde oko stuba volana već se nalazi veoma jasno izdvojena na centralnoj konzoli.
Upravo je čitava instrument tabla ta koja me je podsetila na Ikeu. Radi se praznom i jednostavnom prostoru ne narušenom sa 60 – 70 dugmića koji služe za podešavanje 4 - 5 uređaja.

Sve poruke, instrumenti i komande u kabini ispisane su posebnim Volvo fontom kakav ne koriste drugi proizvođači. Komande audio uređaja i tempomata na upravljaču obeležene su samo simbolima, nema slova.
Oko upravljača nalaze se uobičajene komande pokazivača pravca i brisača ali svaka sa neobičnim valjkastim prekidačem koji na levoj služi za izlistavanje različitih poruka putnog kompjutera a sa druge strane podešavanje intervala u kojem će se aktivirati brisači. Uzgred, postoji i senzor za automatsko aktiviranje brisača u slučaju kiše.
Najatraktivniji element unutrašnjosti bez sumnje je centralna konzola koja ostavlja utisak da je samo naslonjena na ostatak table i savijena oko ručice menjača.

Prednja strana prekrivena je aluminijumom i na njoj se nalaze veoma jednostavne komande za audio uređaj, klimu telefon i meni za podešavanje pojedinih detalja na autu.

Centralna konzola nema bočne ivice i za nje se nalazi ostava za sitnice ili plejer jer uz doplatu se na zadnjem zidu može dobiti ulaz za eksterni audio uređaj.
Pritisak na nacrtani deo tela adekvatno usmerava vazduh
Zvuk koji emituju zvučnici (4x20w) potpuno je nedefinisan pa je ujedno i najlošija stavka na ovom autu. Basovi su jaki, srednji tonovi dominiraju a visokih gotovo da nema, kao što nema ni mogućnosti reprodukcije MP3 – WMA fajlova.

Centralni displej preko dana osvetljen je zelenom pozadinom sa crnim slovima, sve dok ne padne mrak ili dok ne uđete u tunel, kada pozadina i slova automatski zamenjuju boje. Ovo je najpre izvedeno da vam jaka svetlost sa displeja ne bi smetala u uslovima smanjene vidljivosti a zatim da bi stekli utisak da auto vodi računa o vama.
Ortopedska sedišta i detalj B stuba - mesto iz kojeg izlazi sigurnosni pojas
Tek kada sam zatvorio vozačka vrata shvatio sam da Volvo modernim dizajnom samo želi da nam skrene pažnju sa „tenk“ utiska, ali da je ovo zapravo i dalje tenk.

Bio sam ušuškan sa svih strana ojačanjima i stubovima. Bočni B stub toliko je širok da prati konture sedišta, donja ivica stakla veoma je visoka i tačno je iznad linije kojom vozač pruža ruke prema upravljaču.

Ručice za otvaranje vrata cele su od aluminijuma a sila potrebna za povlačenje ručice da bi se vrata otvorila meri se u gramima. Ovo je jako dobra osobina u slučaju nesreće u kojoj je došlo do povreda ruku.
Pristojna ponuda prostora na zadnjoj klupi
Zvuk dizel motora neće vas ometati tokom vožnje, ni u smislu da je glasan ni u smislu da će vas nervirati jer ima samo 1560 kubika pa loše ide. U uslovima svakodnevnog muvanja po gradu i vikend vožnje do Zlatibora bio sam jako zadovoljan performansama.

Potrošnja nafte u gradu bila je u rasponu od 7,5l kada imate sreće sa saobraćajem do 9 l kada upadnete u gužvu (naravno sa uključenom klimom). Tokom vožnje ispostavilo se da auto treba voziti od 1500 obrtaja pa na više.

Na otvorenom putu potrošnja dizela bila je oko 5l / 100km. Jako je lako preticati, i lako je zaustaviti se.
Ne pamtim da sam se sa bilo kojim drugim test automobilom našao u dve jako opasne situacije na samo jednom putovanju.

Prva se dogodila na Zlatiboru gde je u levoj krivini čovek sa belim VW Ventom (BP tablice) vozio desnom stranom iako sam mu ja išao u susret. Ne shvatam da li je uživao u pejsažu pa izgubio kontrolu, nije mi toliko ni važno ali me je doveo u jako opasnu situaciju jer je put bio na uzvišenju a ni sa jedne strane nije bilo obale već samo oštra strmina duboka 2 – 3 metra.

Jako je glupo sudariti se sa nekim na pustom putu u sred nedođije a jako je malo prostora za manevrisanje. Ovde je bilo potrebno skretati desno iako je bila leva krivina u pitanju (psihički nije lako) kočiti i gledati da ne sletite sa puta a da ne udarite u drugi auto.

Kao i u filmovima sve se odigralo za delić sekunde, auto se kao zalepljen držao puta, bez protivljenja pratio sve komande i sve se dobro završilo.
Zapremina prtljažnika: 417 l. Sa oborenim zadnjim sedištima: 1307 l
Drugo neprijatano iznenađenje bilo je na Ibarskoj magistrali, blizu Beograda kod kamiondžijske kafane 4 vetra gde se je čovek u jugu preko pune linije preticao kolonu iako je prilazio oštroj i nepreglednoj krivini. Morao sam da reagujem na isti način kao i na Zlatiboru ali ovog puta pri većoj brzini (oko 75 km/h).

Iako sam svom snagom pritisnuo kočnicu i oštro skretao u desno pa u levo ni u jednom trenutku auto nije bio van kontrole. Po izvlačenju iz ove veoma opasne situacije više mi se cena Volvoa V50 nije činila toliko visokom jer mi je dokazao zašto toliko košta.
Glavni konkurenti Volvou V50 jesu BMW serije 3 karavan i Audi A4 Avant. Sva tri auta imaju različite karaktere i tako pronalaze put do odgovarajućih vlasnika: BMW je sportista, Audi je elegantan a Volvo je osoben pa ko se gde pronađe.

Istina je da nijedan od ovih automobila nije karavan u smislu na koji smo to navikli od starih Volvoa ili Audija jer se njima ne možete preseliti u jednoj turi.

Ne, ovo su stilski karavani što, obzirom na to da ljudi danas obožavaju terence koje ne treba voziti van asfalta, uopšte nije neka mana.

Dragi komentatori, shvatate da ne treba spominjati "da za ovaj novac možete kopiti dve Kie Ceed i da vas vidi Bog" jer takvo poređenje nije na mestu. Kupac Volvoa V50 neće razamtrati kupovinu Kie i obrnuto.
Volvo V50 2008. godine doživeo je fejslifting kako bi se povećala sličnost sa modelom S80 i instalirala najnovija tehnička dostignuća koja fabrika može da ponudi.

Saznajte sve tehničke podatke za Volvo V50 na sajtu uvoznika.

Upoznajte se istorijom Volvoa starijom od 80 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: